Лекари по инфекциозни болести предупреждават за опасността от прекалено близката

...
Лекари по инфекциозни болести предупреждават за опасността от прекалено близката
Коментари Харесай

Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

Лекари по инфекциозни заболявания предизвестяват за заплахата от прекомерно близката връзка с птици в градските паркове и площади.

Храненето на птици в парковете е добър табиет и един тип обред за доста хора. Не всички обаче знаят и съблюдават нужните защитни ограничения при контакт с пернатите. В края на краищата, безобидните на пръв взор птички са носители на 90 патогена на разнообразни болести, 10 от които са по този начин наречените зоонози: заболявания, излъчени на хората.

Сред инфекциозните болести са салмонелоза, кампилобактериоза, туберкулоза, йерсиниоза, листериоза, птичи грип и псевдомониаза. Най-често срещаното заболяване е пситакоза. Причинява я микроорганизъм, който заразява по-голямата част от градските гълъби.

Лекарите са безапелационни в изказванието си, че заболяванията, излъчени на хората от птици, могат да бъдат съдбовни. Според статистиката, 1% от случаите умират от пситакоза, а 3,5% от птичи грип.

Всяка една птица може да съставляват заплаха: домашни, декоративни, екзотични и, несъмнено, обичайни жители на градските улици - гълъби, гарвани, врабчета и синигери.

Как протича инфекцията?

Според специалисти, при самите птици заболяването протича под формата на чревна зараза или е безсимптомна. Хората се заразяват посредством въздушни капчици, храна или прахуляк - посредством поемане на този прахуляк, съдържащ изсушени частици екскременти от птици.

Инкубационният интервал е от 7 до 14 дни. Заболяването постоянно стартира остро: с тресчица, главоболие и болки в мускулите, уязвимост, гадене. Телесната температура доближава 38-39 градуса, мощни болки в гърлото, кръста и сухата кашлица са тревожни.

На 8-12-ия ден, инфектиран човек развива пневмония, евентуално увеличение на лимфните възли, както и черен дроб с нарушени функционалности. През втората седмица температурата се възстановява, само че слабостта и интоксикацията не престават един месец. При някои инфектирани се появява втора вълна от тресчица и признаците се повтарят.

При хора със слаб имунитет болестта може да стане хронична, по тази причина е значимо да ви прегледа доктор в точния момент. Лечението е болнично с антибиотици.

Освен заболявания, птиците носят и рискови инсекти - буболечки, бълхи, кърлежи, както и паразити и хелминти, като криптоспоридиоза и аскаридоза. Те живеят както на самите птици, по този начин и в гнездата им, от които се реалокират в жилищни здания, представлявайки опасност за здравето.

Как можете да предотвратите инфекцията?

За тези, които са привикнали и обичат да хранят птици, би трябвало да вземат някои защитни ограничения. На птиците не би трябвало да се разрешава да седят на ръце и плещи, да допират лицето ви. Трябва да хвърлите храната на земята или в специфични хранилки.

Забранено е да се подвигат и допират заболели птици - тези, които наподобяват летаргични, с насълзени очи и отхвърлят да се хранят. Основното предписание за предварителна защита е измиването на ръцете със сапун и вода. Мръсните ръце не би трябвало да допират лицето, очите и носа, нито да се храните с тях.

Медиците също по този начин предлагат мокро разчистване със мощни дезинфектанти на первази на прозорци или балкони, където са кацали птици. В този случай би трябвало да работите с ръкавици и да употребявате здравна маска, с цел да не вдишвате прахови частици с патогени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР