Лекари от столичната онкологична болница излязоха на протест пред вратите

...
Лекари от столичната онкологична болница излязоха на протест пред вратите
Коментари Харесай

Лекари протестираха срещу откриване на COVID отделение в столичната онкология

Лекари от столичната онкологична болница излязоха на митинг пред вратите на лечебното заведение. Причината е решението в болничното заведение да бъде разкрито Коронавирус поделение. Това се постанова поради заповедта на здравния министър, съгласно която всички огромни лечебни заведения в страната би трябвало да слагат спомагателни кревати за пациенти, инфектирани с ковид. Според медиците такава смяна би се оказала извънредно рискова за пациентите с онкологични болести и по тази причина не би трябвало да се позволява външен поток инфектирани.

В клиниката по хематология на болничното заведение към този момент са открити 29 кревати за инфектирани. Там сега се лекува един пациент, който е и с онкозаболяване.

"Ние сме подготвени да помогнем на всяка една болница, в която има ковид – т.е. клиника основана, само че е неприемливо основаването на такава клиника в центъра по онкология. Ние пазиме онкоболните. Аз желая тук да знам къде са и пациентските организации ", сподели пред БНР началникът на отделението по обща и коремна хирургия проф. Панайот Куртев.

Според него няма опция да бъдат разграничени пациентите, защото входът е един. А тези, които са инфектирани с ковид, няма по какъв начин да бъдат дружно с пациентите с онкозаболявания, защото вторите са доста чувствителни и е належащо да бъдат защитавани.

Д-р Стефан Константинов, шеф на онкоболницата и някогашен здравен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов обаче съобщи, че няма място за терзания.

"Аз излязох, откакто бе оповестено по всички медии, че ще има митинг пред болничното заведение. И защото не знам защо е този митинг, не разбирам за какво би трябвало да се прави пред болничното заведение, каква е тази форма, какво го е наложило, защото никой от личния състав не е пристигнал да каже какво го тормози. Затова пристигам да видя кои са хората, които стачкуват и защо стачкуват. В момента в болничното заведение имаме един пациент онкоболен, който е с вирус, който е с COVID', добави той.

Д-р Константнов уточни още, че ще се срещне през днешния ден с екипа на болничното заведение, с цел да успокои сътрудниците си, че няма място за терзания.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР