Лекари от Пловдив извършиха над 400 успешни роботизирани операции в

...
Лекари от Пловдив извършиха над 400 успешни роботизирани операции в
Коментари Харесай

Лекари от Пловдив направиха 400 успешни операции с робот

Лекари от Пловдив направиха над 400 сполучливи роботизирани интервенции в границите на три години.
" Роботизираните системи улесняват оперативните интервенции в две направления. Предимствата за пациентите - по-добрата визуализация и усъвършенстваните резултати. От страна на хирурзите - хирургът има по-добра позиция, която разрешава дълго време да оперира, без да се уморява. ", заяви доктор Ганчо Костов от УМБАЛ „ Каспела ".
Той разкри при кои случаи се разчита на роботизираната система.

" Системата се употребява главно при онкологични случаи, тъй като са финансирани от Здравна каса. При останалите хирургични интервенции, при които може да е използвана, пациентите сами би трябвало да заплатят цената на оперативната интервенция. ", уточни той.

След близо тригодишно струпване на опит в работата със системата DaVinci, Клиниката по хирургия на УМБАЛ " Каспела " в Пловдив сертифицира още един екип в лицето на Д-р Ганчо Костов - конзолен хирург и Д-р Теодора Стойчева - помощник.

" Обучението дава своите плодове. Пожелавам им " попътен вятър " и след време те също да се " похвалят " с други готови от тях младежи. Нашата стратегия продължава с висок интензитет и стотици сполучливо осъществени интервенции във всички области на коремната хирургия. Бъдете здрави. ", пожела на новия екип завеждащият Клиника по хирургия в лечебното заведение проф. доктор Росен Димов.

Чрез сефтифицирането университетска болница " Каспела " ще може да реализира по-голям размер от интервенции.

Лечебното заведение съумя да вкара роботизираната хирургия в приложимост за нейните пациенти. То оферират много чудесно качество на здравната услуга с помощта на преимуществата на новата технология. Сертифицирането на още един екип е неоспорим триумф, с цел да може да се разшири размера на активността в тази сфера.

Едно от огромните преимущества на роботизираните системи е бързото възобновяване на пациента. Времето за това е по-кратко в съпоставяне даже с лапароскопската хирургия, която е различен раздел на миниинванзивната хирургия.

Опитът на първия екип на болничното заведение в роботизираните интервенции към този момент е забележителен.
" Осъществили сме близо 400 роботизирани интервенции. Те са разнообразни по темперамент. Осъществяват се огромни по размер колоректални хирургични интервенции, стомашни, панкреатични, както и чернодробни резекции - общо взето цялостен мащаб от онкологичната хирургия. ", означи доктор Ганчо Костов.
Той прикани пациентите да не се тормозят от модерния способ на интервенция, тъй като контролът е напълно в " ръцете " на опериращия.

" Системата е роботизирана, само че самата намеса се реализира и управлява от опериращия - конзолен хирург. Екипът е добре квалифициран. Реално рискът за пациентите не е по-голям от конвенциалните или лапароскопските интервенции. Напротив, даже е сигнификатно. Резултатите са по-добри спрямо другите разновидности на оперативна интервенция, с помощта на преимуществата, които роботизираната система има. ", приключи доктор Костов.

Хирургичната система DaVinci е една от първите минимално инвазивни хирургически системи благодарение на роботи, утвърдени от FDA. Днес роботите DaVinci са повече от 5000 броя в света и се употребяват от хирурзи във всички 50 щати на Съединени американски щати, както и в 67 страни по света.

Национална здравноосигурителна каса към този момент реимбурсира роботизирани интервенции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата DaVinci по клинична пътека.

Надеждите са, че с популяризирането и навлизането на системата в необятна приложимост, ще пристигна миг за понижаване цената на една процедура.

Това е минусът за хирургичния екип при работа с роботизираната хирургия. За да се придобият нужните познания и умения за дейно и безвредно потребление на робота, се минава през дълъг, характерен и безценен интервал на образование и самообразование, до приемане на документ, удостоверяващ подготвеност за работа с DaVinci.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР