Лекари от Клиниката по урология в УМБАЛ Пловдив“ спасиха от

...
Лекари от Клиниката по урология в УМБАЛ Пловдив“ спасиха от
Коментари Харесай

В Пловдив спасиха от страдания мъж с огромна простата - 250 куб. сантиметра

Лекари от Клиниката по урология в УМБАЛ " Пловдив “ избавиха от премеждия и дискомфорт мъж с голяма простата - с размер към 250 куб. сантиметра. На процедура тя беше 9-10 пъти по-голяма от естествения размер, уточни водещият експерт доктор Васил Павлов.

През последните 2 години на 67-годишния пациент от Пазарджик трикратно е вземана биопсия във връзка нараснал простатно-специфичен древен /ПСА/, в това число и след високо-технологично проучване с ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Резултатите са негативни за рак, само че недоволствата, като мъчно уриниране, задръжка на урината в пикочния мехур, му се ускоряват.

Заради огромния размер на жлезата екипът взема решение да приложи смесен лазерен способ. Операцията бе осъществена с тулиум лазер, който е една от най-новите и оптимално усъвършенствани системи за лекуване на увеличена простата. За понижаване на оперативното време е приложена лазерна резекция и енуклеация до капсула с следваща морселация. " При лазерната енуклеация, благодарение на лазера урологът навлиза с изключителна точност сред уголемената простата и нейната капсула. Принципът е сходен на отворената интервенция, единствено че тук достъпът не е през корема, а през уретрата /канала/, като за излющване на простатата се употребява лазерният лъч. После излющената /енуклеирана/ простатна тъкан се избутва в пикочния мехур, където със специфичен инструмент (морселатор) се раздробява и изсмуква на открито “, разясни доктор Васил Павлов. Високата сила на лазера " изпича “ (коагулира) кръвоносните съдове, което на процедура прави този способ анемичен.

Предвид огромното ложе оперативният катетър бе свален след 5 дни, въпреки нормално да го държим от 1 до 3 дни след интервация с лазер, съобщи урологът.

В момента пациентът се усеща добре, той е с чудесно самочувствие. На медиците декларира, че в случай че е по какъв начин протича интервенцията, щял да се престраши доста по-рано.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР