Лекари от Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ Св.

...
Лекари от Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Безплатни консултации на онколози и хематолози в болница „Св. Иван Рилски“

Лекари от Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ще преглеждат гратис за „ второ мнение “ пациенти с към този момент диагностицирани онкологични и хематологични болести.

Така УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ се причислява към международната самодейност за отбелязване на Деня на онкологичните болести - 4 февруари. Тази година самодейността в международен мащаб ще премине под мотото I am and I will (Аз съм и ще бъда).

Безплатните съвещания ще се организират на 3, 4 и 5 февруари.
 iStock/Getty Images
През последните години броят на онкологичните болести се е удвоил, даже утроил, сочи международната статистика. Най-разпространен е ракът на белия дроб , който съставлява 11,6% от всички случаи на онкозаболявания. На първо място е и като причина за гибелта на такива заболели – 18%. Следващите най-смъртоносни са ракът на дебелото черво 9,2%, ракът на стомаха 8,2%, ракът на черния дроб 8%, следван от рака на млечната жлеза 6,6%.

Лидерска позиция измежду хематологичните болести заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите и хроничните левкемии. -->

„ В нашата клиника отчитаме доста повишаване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин “, изяснява хематологът доктор Александър Йорданов.

За разлика от онкологичните болести, за които се знае доста, хематологичните са по-малко известни. Те могат да обиден всички съставни елементи на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също по този начин и костния мозък, който ги създава. Лимфните органи като далак, сливици и лимфни възли са обект на тези болести. Могат да бъдат разграничени жестоко в категориите – доброкачествени и злокачествени.

Сред постоянно срещаните хематологични болести са анемиите, нарушаванията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и лимфоми. Те се подреждат на 5-то място по периодичност измежду българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лекуване води до по-добра прогноза.

Много постоянно онкохематологичните болести се развиват постепенно и незабележимо, без изразена ясна симптоматика, като това може да забави диагнозата даже с година. Оплаквания от честа поява на синини по тялото, щедро кървене при незначителни контузии, нощни изпотявания, фебрилитети, даже грипоподобна симптоматика, тъпа болежка в ляво подребрие, могат да бъдат алармиращи сигнали за началото на хематологичнен развой.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР