Лекари от ИСУЛ спасиха лицето на мъж с тежка разкъсно-контузна

...
Лекари от ИСУЛ спасиха лицето на мъж с тежка разкъсно-контузна
Коментари Харесай

Д-р Венелин Маринов, УНГ специалист: Ако не бяхме опитали, човекът щеше да остане без нос

Лекари от ИСУЛ избавиха лицето на мъж с тежка разкъсно-контузна рана
Операцията траяла 5 часа

Мъж на 73 година бил откаран по неотложност в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, откакто изпуснал върху себе си моторна резачка, която му срязала челото и носа. След тежка многочасова интервенция той към този момент е с възобновен и пристъпен обонятелен орган и съвсем няма белези.

„ Знаех от екипа на Спешна помощ, че става въпрос за тежка разкъсно-контузна рана на лицето и носа. Това, което видях на място обаче, беше доста по-страшно: пациентът беше с съвсем цялостна ампутация на външната част на носа, който висеше на една кожичка “, споделя доктор Венелин Маринов, който, дружно с още няколко лекари от Клиниката по Ушно-носно-гърлени заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, съумява да върне назад на мястото му отрязания орган. В екипа, осъществил комплицираната интервенция, влизат още доктор Виктор Илиев, доктор Жулиде Касабоглу и м.с. Милева.

Животоспасяващата интервенция продължава цели 5 часа, през които лекарите, благодарение на резорбируеми конци, съединяват милиметър по милиметър раздраната тъкан. „ Всичко беше раздрано – носната бариера, ноздрите, конхите. Имаше огромно парче изчезнала тъкан “, спомня си доктор Маринов. Това постанова лекарите да създадат пластика на носа с остатъчната тъкан.

„ Притеснявахме се дали ще се захване пластиката, тъй като самата тъкан беше посиняла и не беше ясно дали ще бъде витална “, изяснява младият УНГ експерт. Затова пациентът е подложен на двойна доза антибиотик, а превръзките му се сменят по два пъти дневно, с цел да се види дали тъканта ще порозовее.

„ Имаше огромен риск интервенцията да се окаже несполучлива, само че пък в случай че не бяхме пробвали, това означаваше индивидът сигурно да загуби носа си. Той е и с диабет, което също утежнява процесите на зарастване. Бонус е, че лицето е доста кръвоснабдено и такива пластики са една концепция по-осъществими в региона на лицето “, проучва доктор Маринов.

Той благодари за отлично свършената работа и на екипа на Спешна помощ, който е направил доста стегната превръзка на лицето и това е разрешило, макар голямата кръвозагуба, мъжът да бъде сполучливо превозен в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. „ Колегите са постъпили доста професионално. Овладели са на място обстановката, след което незабавно ни звъннаха, че карат към нас доста тежък случай. Това ни разреши бързо да свикаме екип, който при идването на колата за спешна помощ беше подготвен и безусловно пое пациента още от рампата “, споделя 30-годишният доктор, който има сполучливо предпазена компетентност по Отоларингология.

„ В университета никой не те приготвя за такива обстановки. Импровизираш въз основата на прочетеното и на знанията, които имаш. Трябва също малко кураж. Ако не го бяхме оперирали, щеше да остане без огромна част от носа си - разсъждава доктор Маринов. - Фактът е, че индивидът пристигна без нос, а си потегли с подобен. Аз съм доста благополучен. В моменти на компликации, като се сетиш, че има и такива пациенти, на които си оказал помощ, това ти дава сили да продължиш напред. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР