Лекари искат потребителска такса в размер на 1% от минималната

...
Лекари искат потребителска такса в размер на 1% от минималната
Коментари Харесай

Гответе се: Потребителската такса при лекар ще стане близо 8 лева

Лекари желаят потребителска такса в размер на 1% от минималната заплата, оповестяват от съсловието след извършена полемика по тематиката.

Лекари от разнообразни специалности упорстват за повишение на потребителската такса до 1% от МРЗ;

·  НЗОК или общественото министерство да покриват таксата на освободените;

·  Лекарите недоволни, че страната им вменява обществени действия без възнаграждение.

Потребителската такса за посещаване при доктор да стане 1% от минималната работна заплата. Около това мнение се сплотиха огромна група лекари в онлайн полемика за експерти, която се организира в професионалната здравна платформа CredoWeb. Медиците желаят още, НЗОК или общественото министерство да стартират да покриват цялостната сума на таксата за обществените групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е " Каква потребителска такса при лекаря е действителна, позволена и обективна “.

Освобождаването от такса на тези групи сега води до прекачване на обществени действия към лекарите, считат участниците в полемиката. Нашата работа е диагностика и лекуване, а не да компенсираме работата на институциите, разяснява педиатър.

Друг детски доктор добавя: " Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме извънредно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на обзор за едно заболяване, а заплатен е единствено профилактичният обзор – един път годишно за деца над 7 години. Лично не утвърждавам съществуването на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки обзор с друга сума съгласно вида на прегледа. “

" Много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са обществено слаби.  СИМП  преглежда главно тежко заболели хора, освободени от такси, като постоянно при тях се постановат повече от заплащаните от НЗОК един примитивен и един второстепенен обзор “, добавя различен участник.

Лекарите споделят, че в гилдията тлее насъбрано неодобрение през годините поради обстоятелството, че обществена политика се прави посредством лекарите, които в доболничната активност са принудени да се записват по комерсиалния закон и да осъществят доходи. Участниците изричат даже подготвеност за митинги, в случай че казусът с потребителската такса не откри решение в обозримо бъдеще.

В полемиката предходният ръководител на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев припомня, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - тип доплащане, с което да се саморегулира желанието за прилагане на услуга, с цел да не се стига до свръх-употреба. Според него би трябвало да има гладко повишение на таксата, което да стане на няколко стъпки.  

Сред неговите сътрудници обаче доминира мнението, че таксата няма за цел да контролира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функционалност. Медиците означават, че без тези пари заплащането им би било прекомерно ниско и не би покрило разноските им. Те припомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали неведнъж, увеличени са и налозите.  

Поне 5000 лева за съоръжение на кабинет на общопрактикуващ лекар 

Бивш общопрактикуващ доктор от Златица споделя, че с цел да оборудваш една процедура са нужни най-малко 5000 лева за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински програмен продукт, ток и вода, заплата на здравна сестра, осигуровки и други Освен това лекарите заплащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лева на пациент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР