Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи заплахата от ескалация от

...
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи заплахата от ескалация от
Коментари Харесай

Столтенберг: Украйна има право на самозащита, това включва и нанасянето на удари по военни цели в Русия

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи опасността от ескалация от страна на Москва, съобщи Агенция Франс Прес. Тези закани бяха отправени, откакто се появиха известия, че Съединените щати са разрешили на Киев да употребява американски оръжия за поразяване на цели в Русия.

Руският президент Владимир Путин заплаши със " съществени последствия ", в случай че западните страни разрешат на Украйна да употребява оръжията си за нанасяне на удари по цели в Русия.

" Приветствам обстоятелството, че съдружниците оказват поддръжка на Украйна по доста разнообразни способи, само че няма да встъпвам в детайлности ", съобщи Столтенберг пред публицисти на срещата на външните министри на НАТО в Прага. " Украйна има право на самоотбрана, а това включва и правото да нанася удари по законни военни цели в Русия ", добави той.

Ръководителят на западния боен алианс уточни, че допускането на западни оръжия да поразяват цели в Русия не е " нищо ново ", защото Англия от дълго време изпраща крилати ракети на Киев без ограничавания. " Също по този начин отдавна всякога, когато съдружниците от НАТО оказват поддръжка на Украйна, ни заплашват да не го вършим. Това е част от напъните на президента Путин и Москва да попречат на съдружниците от НАТО да поддържат Украйна, с цел да се отбрани, и още веднъж, Украйна има право на самоотбрана, а ние имаме право да помогнем на Украйна ", добави Столтенберг.

Байдън бе подложен на възходящ напън от страна на обезверената Украйна да облекчи възбраната, само че до момента се съпротивляваше заради опасения, че това може да въвлече НАТО в директен спор или даже в нуклеарно опълчване с Москва.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Киев би трябвало да може да отвръща на офанзивите.

Германия, която отхвърли да даде на Украйна ракети с отдалечен обхват " Таурус ", е нееднозначна във връзка с позицията си, откакто дълго време не желаеше да разреши на Киев да нанася удари през границата. " Още през цялото време ясно декларирахме, че правото на самоотбрана е нашата линия на поддръжка и вършим всичко допустимо НАТО да не бъде замесен в тази война ", сподели немският външен министър Аналена Баербок. По време на брифинг в Одеса обаче немският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че Берлин ще обмисли опцията да позволи на Украйна да нанася удари по съветска територия с оръжия, предоставени от Германия.

" Има смисъл да спрем тези офанзиви, преди да се случат на територията на Украйна ", акцентира чешкият външен министър Ян Липавски.

Литовският първи посланик Габриелиус Ландсбергис съобщи, че украинците " са безусловно способни да дефинират задачите ". " Имам цялостна убеденост, че те знаят, виждат и схващат какво е належащо ", сподели той.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР