Леха за домати през есента – как да я оформим

...
Леха за домати през есента – как да я оформим
Коментари Харесай

Леха за домати през есента – как да я оформим правилно?

Леха за домати през есента – по какъв начин да я оформим вярно? След прибирането на реколтата и почистването на лехите, всеки градинар мечтае най-сетне да си почине от градинарските отговорности. Бихме желали да оставим всичко както е до пролетта, само че не би трябвало да вършим това. Точно в този момент би трябвало да помислим за идващия сезон: да окопаем почвата и да подготвим уместно.

Защо е толкоз значимо да подготвим лехите от есента? Ще разгледаме образец за есенната подготовка на лехите за доматите, която стартира с прибирането на последните домати и премахването на растенията. През идващият сезон не би трябвало да се засаждат домати на същите места. И освен поради идеално непокътнатите патогени в почвата.

Доматите са огромни лакомници и през сезона извличат доста хранителни субстанции от почвата, изключително азот и фосфор. Трябва да възстановим почвата в площите, освободени от домати, с цел да засадим по-малко взискателни култури през идната година (в сходство с разпоредбите за сеитбообращение).

А за доматите ще подготвим други площи за засаждане, където положителните им прародители порастват през този сезон ( маруля и зелени култури, бобови растения, репички , цвекло и моркови ).

Защо е по-добре да подготвим леха за домати през есента?

Местата за засаждане на домати би трябвало да се трансформират всяка година !

Ние старателно подхранвахме растенията през целия сезон, само че в този момент би трябвало да подхраним вярно почвата. Чухте вярно. Растенията са приемали хранителни субстанции от нея през целия сезон, а нашата цел в този момент е да възстановим минералните и органични съставни елементи и да осигурим съответно хранене на почвената микробиота.

Трябва да поддържаме ресурсите на почвата, тъй че процесите на саморегулация, виновни за нейното здраве и изобилие, да протичат безпрепятствено. Тук ни оказва помощ есенното зареждане на лехите с уравновесени органични торове .

Растенията, засадени в готова през есента почва, се развиват по-добре!

Подготовката на лехите през есента ви разрешава да получите добра конструкция на градинската почва. Микроорганизмите, които правят своята работа, способстват за образуването на дишащи почвени буци с положително наличие на органични субстанции, които задържат добре влагата. Растенията, засадени напролет, доста бързо развиват кореновата си система, когато се окажат в такива подобаващи условия.

Есенното използване на органични торове ви разрешава да отглеждате растения, които са устойчиви на мраз и високи температури и да получавате по-ранни реколти от домати.

Какви детайли би трябвало да внесем в почвата през есента?

Нека да преминем през листата с най-важните детайли, които би трябвало да прибавим в почвата през есента:

  • Азот с дълготрайно обособяване. Най-добрият му източник през есента е тъй наречените „ брашно от копита и рога “. Различното равнище на минерализация обезпечава съществуване на азот в почвата през идващите 3-6 месеца (например органичния тор Биоазото N12 )
  • Органична материя като компост , рибна емулсия и други естествени торове.
  • Калий, фосфор и микроелементи. Това са главните съставки на по този начин наречените “ есенни торове “. Може да употребявате и доломитово брашно .
  • Калций. Има много варианти за био органически тор съдържащ калций. Може да се насочите и към следния био органически тор PETRO 330 ST BIO !

Брашното от рога и копита се разлага много дълго и обезпечава дълготрайно хранене с органически азот (съдържание на N – 12%). Есенните торове като да вземем за пример гранулираното фосфоритно брашно (P – 19,5%, Ca – 24%, SI, Mn, Br, Cu, Zn, Mg) ще обезпечи на растенията фосфор и калций в налична форма. Калий може да внесете под формата на подобаващи био торове, дървесна пепел (1 кг / 10 кв.м.), бананови обелки и така нататък.

Така да вземем за пример е известно, че дефицитът на калций е причина за изгниване в края на цветовете при доматите, а също по този начин усилва риска от развиване на кореново изгниване . Освен това дървесната пепел контролира pH на почвата и много внимателно я деоксидира.

Основна скица за внасяне на органични торове в определената леха за домати през есента

Нашата задача е неотложно да внесем органични торове на дълбочината, на която се развиват корените на доматите!
  • 1. Разпръсваме всички торове по повърхността. Дозировката за домати е както следва: „ Брашно от рога и копита “ – 200 гр на 1 м², „ Есенен тор “ – 200 гр на 1 м²;
  • 2. Окопаваме почвата с права лопата или мотофреза;
  • 3. Разрохкваме и изравняваме повърхността с весло.
  • 4. Задължително поливаме оранжерийните лехи (почвата би трябвало да е добре навлажнена до дълбочината на копаене).

В тази скица може да се употребява компост (10 литра на 1 м²). Използването му ви разрешава да намалите количеството на торовете на половина. Можете също по този начин да добавите „ Брашно от морски водорасли “ (50 гр на 1 м²) към този хранителен дресинг. Веществата, които съдържа, спомагат за подсилване на имунитета на растенията и покачват устойчивостта им на ниски температури и суша.

Градинарите, които не копаят почвата, могат да ползват торове по следната скица:

  • 1. Поръсваме тора върху повърхността на почвата.
  • 2. Добавяме пласт компост (20 литра на 1 м²).
  • 3. Овлажняваме почвата в оранжерията (поливането не е належащо на открито).
  • 4. Мулчираме лехата с дървени стърготини, плява или други естествени материали или покриваме лехата с нетъкан покривен материал.

При този способ на наторяване микроорганизмите ще поемат разкопаването на почвата.

Какво да вършим след самото наторяване?

Можете да оставите напълнените лехи до пролетта или да ги засеете със зелен тор. Основното нещо е да не бъдете мързеливи и да включите узрялата зелена маса в почвата в точния момент. Например белият синап се нарязва с лопата и се окопава 3 седмици след поникването.

Зелените торове имат безценен принос за обогатяването на градинската почва. За тези, които не са трансформирали почвата, само че към този момент са засадили зелен тор, предлагаме да поставите зелената маса в горните пластове на почвата дружно с есенния торов комплекс. Тази алтернатива за приложение също работи отлично.

Както можете да видите, няма нищо комплицирано в подготовката на лехите през есента. Ежегодното използване на естествени торове покачва наличието на хумус в почвата, покачва плодородието и усъвършенства нейното здраве. А хубавичко почва значи здрави растения, за които ще бъде доста по-лесно да се грижите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР