Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо

...
Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо
Коментари Харесай

Мими Виткова: Здравната ни система е сергия, която вече е блокирана


Легловият фонд е изцяло задоволителен, с цел да поеме много по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално. Това съобщи някогашният здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от отвращение да работи с тази патология, до момента в който у нас това го чуваме непрестанно, съобщи Виткова.

„ Искаш или не искаш да работиш – би трябвало да работиш, ти си приключил медицина. Нима когато е имало предходни епидемиологични гърмежи, нашите сътрудници са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни болести са връхлитали света “, разяснява тя пред БНР.

Системата от дълго време е блокирана, сега тази блокировка е на показ на обществото, счита някогашният здравен министър. По думите на Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години. „ Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, принудително ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да взема решение най-сложните проблеми “.

„ Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм “, добави тя. „ Пазарът в опазването на здравето не работи. Това го потвърждава сегашната зараза. “

Със заканителни жестове и закани няма да решим казуса, съобщи Виткова, визирайки желанията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да стартира обиколка по лечебните заведения и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отхвърлят да одобряват пациенти с ковид.

В голям недостиг сме на медицински сестри, уточни Мими Виткова във връзка със декларираното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува заболели с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да създадат това. „ У нас медицинските сестри са на половина от нужния брой, дори под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри от кое място ще намерим? “

Мими Виткова счита лятото за пропиляно за организация на здравната система, с цел да е подготвена наесен. „ Така че да е ясно къде, какви и какъв брой кревати ще се разкриват. Сега стартира занапред разногласието. “.

„ Блокирането на лекуването на останалите болести не е с по-малък риск, в сравнение с дефицитът на кревати за Covid “, предизвести още Виткова.

Според нея по-добрият вид е в избрани лечебни заведения в огромните градове да бъде съсредоточено лекуването на заболели от ковид , а останалите да работят в естествен режим и да поемат нормалната патология отвън ковид а, с ангажимент да са подготвени да подкрепят с личен състав лечебните заведения, лекуващи Covid.

„ Претоварваме болничната система от неведение. Наистина е покруса – персоналният доктор остана доктор на телефона. В редица страни така наречен извънболнична помощ е ангажирана точно с пациентите, които са на домашно лекуване “, акцентира Мими Виткова. „ Даже контактните лица, които остават у дома – те не знаят какво да вършат: да се тестват ли, да не се ли тестват… “

„ Системата и страната ни е в цялостен безпорядък. Това е изгубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас “, безапелационна е Мими Виткова.

„ Спряхме плановите интервенции преди да затворим нощните заведения и това е извънредно незаслужено “, разяснява някогашният здравен министър и добави:

„ Не ми се ще да изпаднем в обстановка да избираме сред живота и глада. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР