Легендите за зли старици, които се интересуват от крехко детско

...
Легендите за зли старици, които се интересуват от крехко детско
Коментари Харесай

Мексиканската версия на баба Яга

Легендите за зли старици, които се интересуват от нежно детско месо, най-вероятно би трябвало да бъдат неразрешени със закон, имайки поради психическите вреди, които могат да нанасят. Имаме си баба Яга, която по една или друга причина получава украински, съветски и балкански корени – за последната се борим толкоз грубо, че даже не разбираме за какво е належащо да ѝ се обръща толкоз внимание. След това ще открием, че съществуват и други европейски митични същества, известни с сходни апетити.

Такава е Ламия, която се храни с тъкмо такива, както и Румпелщинскин, който се пробва да краде деца. Според откривателите на локален фолклор, някои от най-жестоките фолклорни създания са родени в Мексико. Не би трябвало да се изненадваме от този факт, това е страна, която обръща внимание на денят на мъртвите, а какво да мислим за фолклорът и дисциплинирането на децата. Уважаеми читатели, запознайте се с Ла Лорона – плачещата жена.

Това е латинска легенда, разказваща историята за видение, което обикаля реките и водоемите, търсейки своите изгубени деца. След като множеството откриватели и експерти по латински фолклор стартират да превеждат историята, не откриват някаква покруса, а по-скоро приказка на ужасите. В множеството източници се приказва за страшилище или фантом, който съумява да открадне душата на изгубените деца в гората, само че повече източници показват, че постоянно и възрастни могат да се срещнат с Ла Лорона.

Каква тъкмо е легендата? Най-старите архиви показват, че Ла Лорона е на няколко века и се появява по времето на конквистадорите. Историята в действителност се трансформира и споделя по друг метод в някои райони, само че общото е, че постоянно се приказва за дух на жена с името Мария. Тя е била красива и очарователна, съумява да улови сърцето на състоятелен мъж, който има два сина. Въпреки усърдието на новия брачен партньор да я покрие със злато и да завоюва нейното внимание, бракът не съумява да издържи доста дълго.

След като осъзнава, че Мария няма да го обича, тъй като парите са били в основата на нейното внимание. Опитите му не стопират и той непрекъснато ще се стреми да потвърди какъв брой по-добър е. Синовете му ще останат без никакво внимание, само че още по-лошото е, че и брачният партньор ще се измори да печели сърцето на Мария, затова ще се насочи към други дами. Щом хубавицата видяла изневярата, отишла до реката с доведените си синове и ги удавила. Осъзнавайки своя грях, тя помолила Бог за амнистия и също се удавила.

Легендата продължава с това, че Ла Лорона плава по водата и се носи като бял дим. Неспокойният дух постоянно може да се чуе по какъв начин плаче, а децата са предупреждавани да не се приближават във вода, тъй като Ла Лорона ще ги намерения за своите лични и още веднъж в яростта си ще ги убие.

Развитието на легендата продължава и по още редица други способи, изключително откакто открием, че вариациите идват от районите имат своя интерпретация. В някои версии се прекомерно, че дамата е упреквала децата за брака си и е решила да се отърве от тях. Главната поука е, че в случай че се чуе рев наоколо до реката, човек би трябвало да бяга доста надалеч.

Нещо още по-трагично е, че тази история се споделя на децата, които навършват 6-годишна възраст. Тя се е трансформирала в основното страшилище за образование. Тя е парцалан и баба Яга в едно, когато стане въпрос за деца, които скитат по мрачно или още по-лошо, вървят без родителско тяло до реката. Легендата несъмнено прави работа, изключително в градове с водоеми.

Макар и историята да е за река, някои по-мъдри хора бързо са решили да интегрират чудовището в язовири и езера. Всяка една легенда, без значение от произхода, показва и една съществена задача за младите – да бяга надалеч. След като „ Красавицата и звяра “ е приказка, която би трябвало да потвърди, че уредените бракове са нещо изцяло обикновено, какво е посланието тук? Кратко и ясно – не стойте на открито, когато стартира да се стъмва.

И до през днешния ден никой не може да каже освен това за произхода на това митично създание. Мексико я приема за своя, въпреки и миграцията и обмяната на митове да се е случвала и доста по-рано. Дори и след миграцията на мексиканци в Латинска Америка, както и в Съединени американски щати, фолклорът продължава да се пази и предава на идващото потомство. Една от най-старите непокътнати версии се базира на Ла Малинче. Това е историята на дъщерята на вожда на ацтеките. Тя е продадена за робиня от родната ѝ майка и по-късно е осъдена за дързостта си.

Ла Лорона съществува като един значим детайл от мексиканската просвета, тя демонстрира желанието на локалните да запазят своята просвета и да не престават да се борят, даже и в неподходящо време. Възможно е да съществува, с цел да помогне на хората да преминат през по-трудни обстановки, приемайки малко по-лесно гибелта и измяната. Едва ли някой може да не помни наказването за фантом, който се носи над водата.

Изводът също се модифицира по друг метод в Латинска Америка. Някои дами се опасяват от легендата, изразявайки безпокойствие, че могат да бъдат толкоз неприятна майка, колкото в миналото е била и самата Ла Лорона. Други дами считат, че това е история за дявол, който в никакъв случай не е имал човешка форма.

Към актуалният миг знаем, че легендата за Ла Лорона е публична културна полезност на Мексико Сити. Политиците упорстват да бъде непокътната вечно като културно завещание и одобряват за верифицирани всички налични и посочени фактори. Най-вероятно Мексико има надалеч по-добри знаци, с които да се разпознава, само че въпреки всичко приказваме за приказка, която е оживяла епохи и учи децата на благоприличе, а точно – спри надалеч от вода и се прибирай преди да стане мрачно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР