Легендата разказва, че известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб, пристигайки

...
Легендата разказва, че известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб, пристигайки
Коментари Харесай

Тайната на перфектното барбекю

Легендата споделя, че известният мореплавател и откривател Христофор Колумб, пристигайки на Карибите в края на XV век, бил изумен от племената, които приготвяли уловените риба и дивеч, като ги поставяли върху особено направена дървена подложка над огъня и по този метод месото се опушвало и изпичало. Този метод на готвене локалните поданици наричали „ барбакоа “. Колумб в никакъв случай не бил опитвал месо, приготвено по този метод - напряко върху горещите въглени. Вкусът, който придобивал месото, бил толкоз необикновен и друг с този пушен мирис, че той пренесъл това ноу-хау в европейската кухня.

И до през днешния ден, тази на пръв взор елементарна технология доставя наслаждение на всички ценители на кулинарните изкушения!

Когато пролетта пукне, ароматите на цветя и разпъпили се дървета ни карат да излезем измежду диханната природа, да се заредим с сила и положително въодушевление за идното лято, а барбекюто е онази притегателна мощ, която събира всички. Не можем да устоим на аромата, който се носи в градината ни от огнището, което споделено с същинските другари е незаместим център на всяко градинско празненство.

Дали месо или зеленчуци, барбекюто е обичано прекарване. Но с цел да сме майстори в това привидно просто осъществяване на подготвяне на храна, би трябвало да знаем някои секрети, които ще ни оказват помощ да не се отървем от добра компания, само че какво по-хубаво от споделената страст.

1. За същински вкусно барбекю от голяма важност са и подобаващите въглища, като най-добре ще е да изберете дървени въглища от дъб или бук на огромни части.

2. Ако желаете да съкратите времето за мариноване, не оставяйте продуктите с маринатата в хладилника. На стайна температура маринатата може да ароматизира и овкуси доста по-бързо определените от Вас артикули.

3. Ако сте избрали калмари за скарата, е значимо да знаете, че те не търпят дълго термично култивиране. Пекат се на оптимално загрята скара, за не повече от 2-3 минути от всяка страна - в противоположен случай стават твърди и жилави.

4. Когато печете на скарата скаридите с черупка, би трябвало да удължите времето на печене с 1-2 минути.

5. За идеално изпичане на продуктите, жарта би трябвало да е изцяло подготвена. Как да разберем това? Когато всички въглища са разпалени, само че пламъкът е утихнал.

6. Когато приготвяте шишчета гледайте обособените части да са с почти идентична величина, с цел да избегнете проблеми по време на печенето, с евентуално недоопичане.

7. Добре е да намажете скарата със зехтин няколко минути преди да сложите продуктите, които ще печете, с цел да не залепват.

8. Когато печете риба, ползвайте по-широки шпатули за по-лесно превръщане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР