Легендарният стадион Маракана в Рио де Жанейро ще бъде преименуван

...
Легендарният стадион Маракана в Рио де Жанейро ще бъде преименуван
Коментари Харесай

Легендарният ст."Маракана" се прекръства на "Краля Пеле"

Легендарният стадион " Маракана " в Рио де Жанейро ще бъде преименуван на името на Краля на футбола Пеле, заяви най-голямата бразилска телевизия " О Глобо ".

Съответният законопроект е бил гласуван вчера от законодателното заседание на щата Рио де Жанийро и следва единствено да бъде подписан от и.д. губернатор Клаудио Пастро.

Официалното наименование на " Маракана " е " Журналишта Марио Фильо " - на името известния доникъде на ХХ век бразилски състезателен публицист и публицист Марио Фильо (1908-1966 г.). Официалното преименуване на стадиона става, откакто Фильо умира от инфаркт през 1966 г.

Сега планът е " Маракана ", както стадионът е известен по целия свят да се назовава " Едсон Арантес до Насименто - Краля Пеле ".

80-годишният сега Пеле е единственият футболист на планетата, който е ставал три пъти международен първенец - 1958, 1962, 1970 година В кариерата си той има общо 694 мача на клубно равнище (638 за " Сантос " и 56 за нюйоркския " Космос " ), в които е осъществил общо над 1000 гола (впоследствие интернационалната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) признава едвам 650 от тях, като смята, че другите не са маркирани в публични мачове). За националния тим на Бразилия Пеле е играл 92 пъти, като е вкарал 77 гола. 

" Пеле е най-великия футболист за всички времена на планетата. Той представяше и показва Бразилия. Не се колебая, че " Маракана ", както и преди ще бъде именуван от хората " Маракана ", само че формалното му название ще е в чест на Краля - сподели създателят на законопроекта - депутатът Андре Сисилиану. - Целият останал състезателен комплекс ще остане на името на Марио Фильо, тъй като всички ние знаем по какъв начин той се е борил за построяването на оборудването ".

Единствените, които са били срещу законопроекта са били представителите на Партията на социализма и свободата (PSOL). " Журналистът Марио Фильо бе не само привърженик на демокрацията, само че и неизмеримо деен в спортната сфера ", съобщи при дебатите депутатът от PSOL Флавио Серафини.

 

" Маракана "

Общинският стадион на Рио де Жанейро е открит през 1950 година, за международното състезание по футбол. На него се играе последният мач от финалната група, в който на 16 юли Бразилия губи сензационно с 1:2 от Уругвай.

В тези години е имал внушителния потенциал от 210 000 места по трибуните и е бил най-големият в света. Този потенциал в никакъв случай не е изпълван до край, само че на въпросния край Бразилия - Уругвай през 1950 година е подложен международният връх по посещаемост на футболен мач - 199 854 фенове.

След международното " Маракана " се употребява от огромните клубове в Рио де Жанейро – " Ботафого ", " Фламенго ", " Флуминензе " и " Вашку да Гама ". На него се организират и голям брой концерти и други спортни и развлекателни събития.

През 1990 година потенциалът на стадиона е понижен на 73 916 седящи места. За международното състезание по футбол в Бразилия през 2014. " Маракана " е реконструиран генерално и потенциалът му е закрепен на 78 838 места, с което той остава най-големия стадион в Южна Америка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР