Легендарният, но противоречив американски генерал Джордж С. Патън е известен

...
Легендарният, но противоречив американски генерал Джордж С. Патън е известен
Коментари Харесай

Джордж Патън сам купува хигиенните приспособления на войниците си

Легендарният, само че спорен американски военачалник Джордж С. Патън е прочут като човек на действието, който съумява да свърши нещата, без значение какъв брой са сложни. Той е роден в заможно семейство и се дами за дъщерята на извънредно богат предприемач, чието семейство също е много заможно. Така Патън съумява да се наслаждения на някои от най-фините луксове на живота. Но също по този начин не се опасява да употребява парите си и за по-малко стандартни удоволствия, като да вземем за пример да оборудва бронирана дивизия.

Семейството му има дълбока военна история. То произлиза от уелски аристократи, има връзки с английската монархия и косвени връзки с Джордж Вашингтон. Така че от раждането си Патън познава единствено горните етажи на живота. Състоянието му се усилва доста, когато се дами за Беатрис Банинг Айер, дъщерята на Фредерик Айер, фабрикант от Бостън, чието лично семейство има голямо благосъстояние от текстилен бизнес.

Но макар произхода и благосъстоянието си той съумява да натрупа впечатляващ лист с достижения. Патън е удивен от военната история още от ранна детска възраст и макар усложненията си с правописа и четенето, става специалист по военни дейности и написа обширни писания по тематиката. Той взе участие в Летните олимпийски игри през 1912 година в Стокхолм, като се състезава в модерния петобой (фехтовка, пукотевица, плуване, тичане и конен спорт) и приключва на пето място. Патън става много ловък във фехтовката и употребява това познание, с цел да проектира нов меч за американската конница.

Когато Съединени американски щати влизат в Първата международна война, Патън се причислява към Джон Дж. Пършинг и американските експедиционни сили по пътя им към Европа. По това време той открива пристрастеността си към танковете и разпознава техния капацитет във войната.

 Adna R. Chaffee, Jr.

Между двете международни войни Патън упорства фанатично за увеличение на вложенията в танковете, само че бюджетните ограничавания и общата липса на интерес от други военни значат, че се прави малко в тази посока. Въпреки това, откакто Втората международна война избухва в Европа, Съединени американски щати са по-мотивирани бързо да изградят армията си, която в този миг не е готова за такава огромна война.

По това време Патън се среща с Адна Р. Чафи-Младши (на снимката), човек, който се счита за бащата на американските бронирани сили. Чафи прави Патън пълководец на 2-ра бронирана бригада, която е част от 2-ра бронирана дивизия.

Там Патън оказва помощ за активизирането на тази мощ, което ще го накара да се обърне към каталога на Sears, американска верига от универсални магазини, в опит да оборудва хората си.

 Sears Savannah, GA 6 (33541048956)

Sears, Roebuck, and Co. е американска компания за търговия на дребно, която е учредена през 1892 година и към момента действа механически през днешния ден. През съвсем цялото си битие компанията, по-известна просто като Sears, е измежду най-големите търговци на дребно в Съединени американски щати.

Като начало тя продава часовници и бижута, само че скоро се трансформира в компания, която продава безусловно всичко; от облекла до цели къщи. Така техният голям азбучник се трансформира в лист с стремежи за милиони в Съединени американски щати.

Sears популяризира своя азбучник като „ Книга на преференциалните цени “ и в него излага работни принадлежности, музикални принадлежности, играчки, медицински консумативи, облекла, бебешки колички, спално долни дрехи, огнестрелни оръжи, мебели и още, и още. С възходящата известност на автомобила магазините на дребно стават все по-достъпни и вероятни, тъй че Sears стартира да отваря магазини на всички места из Съединени американски щати. Компанията излиза на облага даже по време на най-ниските точки на Голямата меланхолия.

Нейният необикновен триумф продължава през 20 век, само че ще бъде занимателен от появяването на съперници като Target и Walmart.

 1922 Sears Modern Homes Catalog

ата

Както споменахме по-рано, Съединени американски щати към момента не вземат участие във войната, когато стартира, само че са заварени по бели гащи във военно отношение и по тази причина се организира огромната готовност, в която взе участие Патън. Но той физически не е в положение да оборудва войските си задоволително бързо, което го принуждава да прибегне до каталога на цивилните.

И той употребява лични средства, с цел да купи принадлежности, елементи и консумативи от Sears, с цел да оборудва бързо 2-ра бронирана дивизия в това бурно време.

Въздушният университет – центърът на военновъздушните и галактическите сили на Съединени американски щати за професионално военно обучение – написа: „ Войниците разчитат на стоманените си каски за миене на ръцете, бръснене и къпане, до момента в който по заръки на Патън интендантите на армията подписват контракт с магазин Sears в Сан Бернадино, който да обезпечи задоволително умивалници за възходящия брой войски. “ В рамките на интервал от единствено 30 дни Патън съумява да обезпечи течаща вода, тоалетни и душове за всичките си бойци.

Решението му да употребява личните си пари, с цел да оборудва хората си, е знак за това какъв човек бе Патън – водач, който прекарва малко време в разискване на проблем и вместо това се концентрира върху разрешаването му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР