Легендарният диригент Антони Вит ще излезе на сцената на зала

...
Легендарният диригент Антони Вит ще излезе на сцената на зала
Коментари Харесай

Филхармонията започва 2020 под палката на Антони Вит

Легендарният диригент Антони Вит ще излезе на сцената на зала " България " в първия концерт на Софийската филхармония през Новата година. В програмата за 9 януари маестрото е подбрал шедьоври от полската класическа музика: Увертюра към операта „ Халка " от Станислав Монюшко, „ Станислав и Анна Освиенцимови " от Мечислав Карлович, „ Крешани " от Войчех Килар и „ Стабат Матер " от Карол Шимановски. Солисти на вечерта са Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк.

Ученик на огромния Кшищоф Пендерецки, помощник на Херберт Фон Караян, дълготраен шеф и основен диригент на оркестъра на Полската телевизия и радио, артистичен шеф на Варшавската филхармония, Антони Вит е е номиниран 7 пъти за „ Грами ". Получава премията през 2013-а за записите на „ Фонограми ", Концерт за валдхорна, Партита, „ Пробуждането на Яков " и „ Анаксис " от Пендерецки. Той е притежател и на премиите „ Diapason d`Or ", „ Grand Prix du Disque de la Nouvelle Academie " и „ Classical Award ". 

Работи с най-големите оркестри - Берлинската филхармония, Дрезденската държавна шапка, Лондонския Кралски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра при Академия Санта Чечилия, Петербургската филхармония, Симфоничния оркестър на NHK и мн. други Осъществил е поредност международни министър председатели, измежду които на творби от Пендерецки и Килар („ Септемврийската симфония " на Войцех Килар е отдадена на диригента). Антони Вит има повече от 200 записа, измежду които е и получилият необятна популярност запис на „ Алпийската симфония " на Рихард Щраус с Държавната шапка на Ваймар.

Любопитна детайлност от биографията му: по обучение Антони Вит е правист, само че в един миг взема решение да смени специалността и схваща, че би трябвало да свърже живота си с музиката. Работи известно време с Херберт декор Караян, за който си спомня: „ Караян беше извънредно работлив, музикантите го уважаваха за това, че може да работи 10 часа поред. Като помощник на неговите симфонични концерти и оперни постановки, аз добих грамаден опит. "

Билетите за концерта са на цени от 12 до 25 лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР