Легендарният британски китарист Джеф Бек е починал на 78-годишна възраст

...
Легендарният британски китарист Джеф Бек е починал на 78-годишна възраст
Коментари Харесай

Отиде си виртуозният китарист, който правеше струни от всичко

Легендарният английски китарист Джеф Бек е умрял на 78-годишна възраст на 10 януари, съобщи Ройтерс. Причината за кончината е бактериален менингит след непредвидена зараза, се споделя в известието в формалната страница в Туитър на музиканта. Бек е 8-кратен притежател на влиятелната премия „ Грами “.

Джефри Арнолд Бек е роден в Съри, Англия в фамилията на татко счетоводител и майка, която работи във фабрика за шоколад. Като момче сглобява самичък първата си китара, употребявайки кутия за пури, рамка от картина за гриф, а струни взима от радиоуправляем аероплан играчка.Завършва Уимбълдънския лицей по изкуствата.

Джеф Бек израства в същински виртуоз на китарата, който доста повлиява развиването на хеви метъла и джаз рока. През 1965 година той замества напусналия Ерик Клептън в „ Ярдбърдс “. Две години по-късно, откакто напуща групата, той основава „ Джеф Бек груп “ с артиста Род Стюарт и сегашния басист на „ Ролинг стоунс “ Рони Уд.

Бек записва няколко платинени албума и два пъти е въведен в Залата на славата на рокендрола - през 1992 година с „ Ярдбърдс “ и през 2009 година като солов реализатор.

Пръстите на китариста са били толкоз скъпоценни, че са били застраховани за 7 млн. паунда, напомня „ Гардиън “. Изданието го назовава пионер на джаз-рока, който опитва с размиващи и изкривени звукови резултати на обичаната си китара „ Фендер Стратокастер “. С този жанр на свирене проправя пътя за по-тежки поджанрове като психеделичен рок и хеви метъл.

Би Би Си цитира думите му на церемонията по въвеждането в Залата на славата на рокендрола преди 14 години.

„ Не ме интересуват разпоредбите. Всъщност, в случай че не нарушавам разпоредбите 10 пъти във всяка ария, значи не си правя работата както би трябвало. “ 

През 2015 година американското списание „ Ролинг стоун “ разгласи музиканта за петия най-хубав китарист на всички времена. Преди него са Кийт Ричардс от „ Ролинг стоунс “, един от създателите на „ Лед цепелин “ Джими Пейдж, Ерик Клептън и водачът в тази ранглиста - Джими Хендрикс (1942-1970).

Дфеж Бек свири в албума на Мик Джагър от 1987 година Primitive Cool, а също за Роджър Уотърс и Джон Бон Джоуви. Бек има принос и към музиката на редица филми, в това число към саундтрака на Ханс Цимер за „ Дни на тътнеж “ с Том Круз.

Кариерата на Бек продължава през 2010-те години с доста турнета, в това число с някогашния член на „ Бийч бойс “ Брайън Уилсън. 



Вижте по какъв начин свирят дружно Джони Деп и Джеф Бек....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР