Легендарната австралийска формация Дед кен денс е добре позната на

...
Легендарната австралийска формация Дед кен денс е добре позната на
Коментари Харесай

Мъртвите ще танцуват в НДК тази събота

Легендарната австралийска групировка " Дед кен денс " е добре позната на българската аудитория. През юни 2019-а те изнесоха удивителен концерт на Античния спектакъл в Пловдив, а в предходните две години вокалистката Лиса Джерард редовно присъствие на българска сцена - първо с " Мистерията на българските гласове ", в чийто финален албум BooCheeMish пее, а след това и с оркестъра на Йордан Камджалов и " Скръбните песни " на Хенрик Гурецки. Гласът на Лиса звучи и в саундтрака на най-новия български филм " Бягство ", чиято премиера в киносалоните е този петък. Това е същинска чест за режисьора Виктор Божинов - единственият различен филм, за който Джерард записва през предходната година, е " Дюн ", а тя е лауреат и на " Златен глобус " и номинация " Оскар " за съдействието си с Ханс Цимер в " Гладиатор ". 

" Дед кен денс " обаче в никакъв случай не са идвали дружно в София и това ще се случи за пръв път в събота, когато те ще изнесат концерт в зала 1 на НДК. Брендан Пери и Лиса Джерард ще излязат на сцената с група от 7 музиканти и ще показват химни на три десетилетия от албуми като The Serpent’s Egg (4AD, 1988), Aion (4AD, 1990) и Into The Labyrinth (4AD, 1993), както и излезлите през това хилядолетие Anastasis (2012) и Dyonisus (2018).

Концертът е част от настоящото им турне Europa 2022, почнало през април. То е първото за групата от началото на пандемията насам. В изявленията Брендан Пери споделя, че е посветил цяла година на аранжирането и подготовката на актуализирана стратегия с разнообразни аранжименти и нова мелодичност, тъй че спектакълът да бъде доста по-добър от предния. На нови принадлежности музикантите ще изсвирят познати композиции, които ще прозвучат и в хорово осъществяване на всички 7 членове на групата. Шоуто има напълно нов образ, с още по-въздействащи театрално осветяване и специфични резултати по идея на Лиса Джерард.

Дуетът Dead Can Dance e основан в Мелбърн през 1981 година Контраалтът на Лиса Джерард си партнира с баритона Брендън Пери, който извършва и инструменталите, а двамата дружно композират. След като стават относително известни в Австралия, двамата отиват в Лондон, където подписват контракт с 4AD Records – лейбъл за различен рок. Работят наоколо един до различен до 1990 година, когато Джерард се връща в Австралия, а Пери купува остаряла черква в Ирландия, която трансформира в собствен дом, в който по-късно работи. Двамата не престават взаимната си активност и Пери твърди, че дистанцията им оказва помощ всеки да има собствен личен креативен развой.

Определянето на жанра на Dead Can Dance е съвсем невероятно. Използват доста електронни детайли, само че най-ранните им песни могат да бъдат избрани като даркуейв. The Serpent`s Egg и последващите го албуми постоянно са обсъждани като основополагащи за стила готик. Името на групата - на български " Мъртвите могат да танцуват " - означава вдъхване на живот на нещо, което е мъртво. Такава е и музикалната идея на Лиса и Брандън – включват доста старинни принадлежности, които в днешно време не се употребяват. Българският фолклор и митология също са измежду вдъхновенията на музикантите и по тази причина не е чудно, че Джерард приема с възторг концепцията за съдействие с " Мистерията на българските гласове " и Петър Дундаков.

Билети за концерта в събота към момента могат да се купят на . 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР