Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която австралийските власти

...
Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която австралийските власти
Коментари Харесай

Легендарна българска спринтьорка се завърна у нас и отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която австралийските управляващи дефинират като една от най-успешните чужденки в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, с цел да отглежда билки и да прави оцет. Днес Цветанка Костадинова мечтае и работи с бразилския си брачен партньор да създадат състезателен център за селските деца. Историята ѝ споделя БНР. 

Днес тя е горделив гражданин на павликенското село Дъскот, а през 80-е години на предишния век Цветанка Костадинова Илиева е измежду най-успешните български спритньорки на 100, 200 и 400 метра, участник в редица международни и европейски шампионати по лека атлетика, а с българската щафета на 4 по 100 метра с треньор Янко Братанов на олимпиадата в Сеул през 1988 година тя бяга на първи пост и девойките ни стават пети с резултат от 43,02 секунди след щафетите на Съединени американски щати, Германска демократична република, Съюз на съветските социалистически републики и Федерална Република Германия.

Тя е на 61 години и е гражданин на света.

" Дойдох от Близкия Изток, от Дубай, работила съм 17 години. Преди това в Австралия за 15 година Занимавам се с физиотерапия. Софиянка съм, имам къща в центъра на София до „ Женски пазар “. 

Защо си купих къща в Дъскот, тъй като като обиколих из цяла България, тук доста ми хареса въздуха, доста ми хареса цялата сила на този район и си купих къща, в която желаех да имам огромен двор. 

Гледам биоземеделие за себе си и се занимавам с билки, подправки, лечение по старите обичайни способи, което съм и приключила. Доктор към на спортните науки. Участвала съм на три олимпиади по лека атлетика и съм пета на олимпиадата в Сеул. От там ми пристигна цялата тази сила и всичко останало. Сега мисля, че съм една от най-младите баби. Дъщеря ми пристигна предходната година, роди си бебето и също си купи къща в Дъскот “.

След привършване на спортната си кариера Цветанка Костадинова отпътува за Австралия, където е сполучлив управител на верига от спа хотели. При честването на 200-ата годишнина от основаването на актуалната страна Австралия Цветанка Костадинова е оповестена за една от най-успешните емигранти в страната. 

Била е съветник по спортните въпроси на локалната власт в Танзания, работила е с дами и деца, жертви на принуждение, както и с заболели от множествена склероза. В Австралия пази и доктората си по спортни науки.

Следва ново предизвикателство – Обединените арабски емирства. Установява се в Дубай, където също се занимава в разнообразни сфери, близки до спорта, и работи за организация, която обезпечава треньорите по спортна подготовка за армията и полицията на Обединените арабски емирства. В Абу Даби тя среща новия си брачен партньор Флавио Сантош, бразилец, учител по бразилско жиу-жицу. Идва Covid пандемията и двамата вземат решение да заминат за Португалия, където да продължат живота си. Но не било писано. Португалските управляващи по време на пандемията отхвърлят да одобряват бразилеца. Той се прибира за родината си, а тя, макар че се е зарекла да не се връща в България, го прави след повече от 30 години. Няколко месеца по-късно тук идва и брачният партньор ѝ.

" Довела съм го и него в Дъскот. Той е единственият в България с червен колан по бразилско жиу-жицу и в този момент сме създали един дребен клуб и желаеме да упражняваме децата в Дъскот, с цел да се опитаме да им помогнем да се грижат за здравословен метод на живот и в случай че можем да предотвратим алкохолизма, наркоманията, мисля, че ще реализираме огромен триумф. Много е забавно, че в селото стартира да се образува група от млади и енергични хора, които желаят да се занимават с всевъзможни неща ".

След като научила австралийците по какъв начин да си вършат сироп от бъз, през днешния ден в село Дъскот Тина Костадинова Сантош прави екзотични типове оцет, които подарява на съседи и другари:

" Аз върша доста типове оцет. Не ги продавам, за домашно прилагане са. Правя оцет от всичко – от бъз, от ябълки, от круши, от сливи, от джанки, от ягоди, от череши, от дюли и ги шупвам с разнообразни билки и подправки. Не употребявам захар, нормално със захарта на плодовете и прибавям малко мед. Някои от оцетите като престоят по 2 години се избистрят. За гъба поставям комбуча, която ги ферментира и им дава спомагателни още здравословни качества ".

Светът е едно огромно село, значимо е да си намериш мястото и да правиш положително, споделя именитата ни спринтьорка и сегашна жителка на павликенското село Дъскот Цветанка Костадинова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР