Легенда от 1866 година свързва българския майстор Кольо Фичето с

...
Легенда от 1866 година свързва българския майстор Кольо Фичето с
Коментари Харесай

Спасил ли е Кольо Фичето Нотр Дам?

Легенда от 1866 година свързва българския занаятчия Кольо Фичето с френската катедрала. Спасил ли е българинът, прочут с мостовете си, "Нотр Дам "?

Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново споделя пред арх. Николай Тулешков по какъв начин занаятчия Колю Фичето избавя от опустошение катедралата "Света Богородица”

„ Никола Фичев деликатно проучил нещата. Установил дамара на водите и съумял да хване тези води и построил една чешмичка, от която можело да се употребява от хората, които отиват на остров Сите'', показа арх. Николай Тулешков пред Нова телевизия.

За признателност французите поискали българският занаятчия да остане. У нас обаче го чакала работа по Беленския мост, поради който той бил заложил главата си пред Митхад паша.

,,Така или другояче това е една легенда, един роман, в който не е ясно кое е истина и кое не е истина'', изясни още Тулешков.

Обхваната от пламъци катедрала "Нотр Дам " е мястото, увековечено в романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица ". В книгата има пасажи, в които се разказва пожар в църквата. След като книгата е оповестена, домът на Квазимодо се трансформира в една от най-обичаните здания в света. А Юго съумява да върне вниманието на Франция към катедралата.

,,След коронацията на Наполеон катедралата безусловно запада, няма кой да се грижи за нея. Книгата излиза 1831 година. От 1844 до 1864 те реставрират всичко. И за мен Виктор Юго е направил доста. Есмералда и Квазимодо е толкоз прочувствено, че ти започваш да обичаш и сградата'', изясни Мария Конакчиева от Френския културен институт.

А познавачи на Библията откриха връзка сред пожара и буйната седмица преди Великден. На Велики вторник Иисус Христос пророкува бъдещата орис на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР