Лечението на диабет включва редовно инжектиране на инсулин или други

...
Лечението на диабет включва редовно инжектиране на инсулин или други
Коментари Харесай

Ново лекарство за диабет трябва да се приема само три пъти годишно

Лечението на диабет включва постоянно инжектиране на инсулин или други медикаменти. Но скоро може да се наложи пациентите да се инжектират единствено няколко пъти годишно. Учени от Станфорд са създали хидрогел на основата на хормона GLP-1, който постепенно освобождава медикаментите за надзор на диабета и тежестта. Гелът се инжектира под кожата и се разтваря в продължение на месеци, без да се постановат ежедневни инжекции като обичайните медикаменти. Засега методът е тестван единствено върху плъхове, а тестванията върху хора могат да стартират след година и половина до две години.

Съвременното и дейно лекуване на диабета включва потреблението на медикаменти, които имитират хормона, прочут като глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1). Този хормон управлява освобождението на инсулин и понижава апетита. Лекарствата Ozempic и Mounjaro към този момент са получили утвърждение от FDA и подтикват загубата на тегло, което е в допълнение преимущество. Пациентите нормално получават тези лекарства един път седмично, до момента в който обичайните инсулинови инжекции са нужни всекидневно. Строгият график за банкет на медикаментите може да бъде тежко задължение за пациентите.

Учени от Станфорд са създали хидрогел, в който могат да се интегрират GLP-1 молекули и по-късно да се инжектират под кожата. Гелът последователно се разтваря в тъканта и освобождава лекарството в нужната доза за дълъг интервал от време. Хидрогелът има течна консистенция за приложение посредством елементарни спринцовки, само че е задоволително постоянен, с цел да резервира свойствата си в продължение на месеци. Системата за снабдяване е с компактни размери, с цел да не предизвиква дискомфорт на пациента.

При изпитвания върху плъхове с диабет вид 2 инжектирането на хидрогела с лекарството един път на всеки 42 дни води до по-добър надзор на равнищата на кръвната глюкоза и тежестта, в сравнение с ежедневните инжекции с стандартно лекарство.

Според изследователския екип 42-дневният интервал се равнява на четири месеца при хората. Този интервал от време е определен по този начин, че да се впише в нормалния график на визитите на пациентите за контролни прегледи, което им разрешава да получат имунизациите като част от рутинното посещаване при доктор.

В същото време откривателите са съумели да настроят хидрогела по този начин, че да освобождава медикаменти в продължение на няколко дни или даже до шест месеца. Това го трансформира в обещаваща система за доставка на други медикаменти, като противовъзпалителни или противоракови препарати.

Следващият кръг от тествания ще бъде извършен върху свине, защото те имат кожа и ендокринна система, по-близки до тези на хората. Изпитанията върху хора могат да стартират след година и половина до две години. Методът е в действителност преуспяващ и сигурно ще има огромен триумф.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР