Лечебните свойства на мащерката са известни от древни времена. Тя

...
Лечебните свойства на мащерката са известни от древни времена. Тя
Коментари Харесай

Лечебни свойства на мащерката

Лечебните свойства на мащерката са известни от антични времена. Тя има кондензиран усет и мирис.

Традиционно се употребява за лекуване на анемия, тресчица, неприятно храносмилане, неприятен мирис и махмурлук. Смята се, че е ефикасна против всички типове крампи и за облекчение на дискомфорта по време на Постановление на Министерски съвет. Мащерката е потребна за стомаха, заради което постоянно се употребява при приготвянето на ястия.

Препоръчва се за деца, защото отблъсква паразитите, а също така укрепва детския организъм. Мащерката укрепва белите дробове и ги почиства от слуз. Действа против всички типове крампи, кашлица, бронхит, астма и зной.

Успокоява нервите, само че не приспива. Пийте чай от мащерка, в случай че страдате от напрежение, разстройство, бодърствуване, кошмари и главоболие. Има антисептично деяние, по тази причина правете гаргара при възпалено гърло.

Мащерката работи антиревматично, антисептично, антикоагулантно, бактерицидно, като афродизиак, релаксиращо, противопаразитно, като натурален консервант и инсектицид.

За външна приложимост:

Като външно средство можете да я употребявате за стерилизация на рани, язви и изгаряния, за лекуване на навяхвания, натъртвания, ревматизъм и зъбобол. Учените настояват, че тинктурата от мащерка е доста ефикасна при лекуване на акне. Освен това е потвърдено, че е ефикасна при унищожаването на бактериите.

Може да се ползва под формата на превръзки, компреси и лосиони. На по-малки рани нанесете примес от мед и мащерка, с цел да предотвратите зараза. Бани с мащерка се предлагат при деца с рахит, със слаби нерви, ревматизъм, отоци и навяхвания.

Етерични масла от мащерка:

Има няколко типа етерични масла от мащерка, които се разграничават по химичен състав и деяние. Всички те имат доста общо. Хемотипът на тимола (видът на маслото, в който доминира тимолът) има мощен дезинфекционен резултат. Премахва вируси и бактерии. Капсулите тимол са доста ефикасни при инфекции на пикочните пътища и дихателните пътища. Поради мощното си деяние може да раздразни кожата и лигавиците, по тази причина се употребява разводнен. Хемотипът на линалола има мощно антимикробно и противогъбично деяние. Използва се при инфекции на дихателните пътища и пикочните пътища и проблеми с акне. Той е доста по-мек от тимола. Хемотипът на гераниола е ефикасен против гъбички от родовете Candida, Trychophyton и Microsporum и Aspergillus. Използва се при лекуване на гъбични и бактериални инфекции на пикочните пътища и като помощно средство при раждане.

Лечебните свойства на мащерката са многочислени.

Естествен репелент от мащерка:

Необходими са ви:

60 мл вода60 мл зехтин или рициново масло10 капки смес от евкалипт15 капки смес от мащерка

Смесете водата и маслото до кремообразна консистенция. След това прибавете билковите тинктури. Съхранявайте репелента на мрачно място в компактно затворен съд.

Приложение в кухнята:

Мащерката се съчетава идеално с чесън, домати, маслини и вино и по този метод е идеална основа за средиземноморска кухня. Използва се и при приготвянето на супи, салати, зеленчукови ястия, маринати и сосове. Не прекалявайте обаче – мащерката има мощна миризма и горчиво-пикантен усет.

Вижте още: Домашни средства при тъмни петна по кожата

Засаждане и развъждане:

За развъждане на мащерка в домашни условия изберете лека и камениста почва, тъй като тя не понася влага. Засадете я на слънчево и закътано място. Берете през лятото и оставяте няколко стъбла за семена.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР