Лазар Лазаров © Юлия Лазарова Равносметката досега: всички, които са

...
Лазар Лазаров © Юлия Лазарова Равносметката досега: всички, които са
Коментари Харесай

Бивши пътни шефове пратени на съд заради магистрала "Марица"

Лазар Лазаров

© Юлия Лазарова Равносметката до момента: всички, които са заемали позицията ръководител на УС на АПИ от 2013 година насам, имат обвинявания от прокуратурата с изключение на Пирин Пенчев, който беше отпред за малко по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, и Стефан Чайков.
Двама някогашни ръководители на управителния съвет (УС) на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, отиват на съд поради занемареност по отношение на търга за създаване на автомагистрала " Марица ".

Софийската градска прокуратура (СГП) разгласи, че е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт против тях двамата, както и против още едно лице - инж. Илиана Захариева, която беше освободена от управлението на АПИ през юни 2017 година Обвинението и против тримата е за занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това е трети опит на прокуратурата да вкара в съда обвиняване за автомагистрала " Марица ", напомни през днешния ден уеб сайтът lex.bg. Досега обаче Лазаров беше единственият обвинен, притеглен за първи път тъкмо преди две години - на 21 юни 2017 година Съобщението на прокуратурата от този момент гласеше: " Специализирано звено " Антикорупция " упрекна някогашния ръководител на управителния съвет на АПИ в занемареност, от която са настъпили вреди за повече от 41 млн. лв.. " Първия път когато обвинителният акт беше импортиран в съда, беше при започване на 2018 година, само че той два пъти от двама разнообразни съдии в Софийския градски съд беше върнат на прокуратурата поради основни процесуални нарушавания и неизясненост на обвиняването.

Какъв е казусът с " Марица "

Според новия обвинителен акт на СГП в интервала 7 август 2014 година - 17 февруари 2015 година Лазаров не е положил задоволително грижи за надзор върху построяването на автомагистралата и от това са произлезли вреди за транспортното министерство в размер на 30.8 млн. лева (30 813 647 лева.). Прави усещане, че в предходния обвинителен акт против Лазаров беше посочен по-голям размер на вредите - 41 млн. лева

Този път дружно с Лазаров са упрекнати и Дончо Атанасов и Илиана Захариева, които в качеството си на членове на УС на АПИ в интервала 23 януари 2014 година - 26 януари 2015 година не са положили задоволително грижи за предоставената им работа по създаване на автомагистрала " Марица " и по този начин са станали съпричинители на финансовата вреда за министерството от 30.8 млн. лева Престъплението, за което е упрекнат Лазаров, планува наказване отнемане от независимост за период от три до 12 години и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и да се упражнява избрана специалност или активност, се споделя в прессъобщението на прокуратурата. За останалите двама плануванаъа по закон глоба е затвор от три до 10 години и също отнемане от права.

Кой построи автомагистралата

Строителството на автомагистрала " Марица " трябваше да се извършва по контракт от " Чи Ем Чи Ди Равена " на стойност 159.75 млн. лева с Данък добавена стойност. Заради преовлажняване на почвите по време на строителството обаче породи нужда от спомагателен търг за отводняване и работата беше предоставена на " Пътища Пловдив ", която в този интервал е благосъстоятелност на предприемача и политик от Българска социалистическа партия Георги Гергов. Договорът с " Пътища Пловдив " от 30.06.2015 година е на стойност 51.3 млн. лева с Данък добавена стойност и на процедура те достроиха автомагистралата.

По време на проблематичното създаване на " Марица " Лазаров призна, че оскъпяването е неизбежно поради сбъркани планове – пропуснати инженерни уреди и неточни геоложки изследвания.

Лазаров беше в ръководството на АПИ от 2013 година и подаде оставка през ноември 2016 година По времето на кабинета на Пламен Орешарски той беше заменен от поста по разпореждане на тогавашния районен министър Десислава Терзиева. Два месеца откакто Лазаров напусна АПИ, през октомври 2013 година тъкмо Георги Гергов го назначи за изпълнителен шеф на " Международен панаир Пловдив ". При служебния кабинет на Георги Близнашки той се върна в пътната организация. Договорът на АПИ с компанията на Гергов е подписан две години по-късно, при ръководството на Лазаров.

Серия обвинявания за шефовете на АПИ

Освен за " Марица ", Лазар Лазаров има още едно обвиняване от прокуратурата. Заедно с Дончо Атанасов той бе упрекнат за смъртния случай в тунел " Ечемишка " на автомагистрала " Хемус през февруари 2017 година, при който паднало осветително тяло умъртви на място жена, пътуваща в автомобил.

Дончо Атанасов, който беше в ръководството на АПИ на разнообразни позиции от 2013 година, пък получи обвинявания и за безучастие, което е довело до злополуката край Своге, при която починаха 20 души.

Друг някогашен член на управлението на организацията, Светослав Глосов, също беше упрекнат за пътя край Своге.
Равносметката е, че всички, които са заемали позицията ръководител на УС на АПИ от 2013 година насам, имат обвинявания от прокуратурата с изключение на Пирин Пенчев, който беше отпред за малко по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, и Стефан Чайков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР