Лавата от вулкана Кумбре Виеха, който в неделя изригна на

...
Лавата от вулкана Кумбре Виеха, който в неделя изригна на
Коментари Харесай

Унищожени къщи и 5000 евакуирани заради вулкана на канарския о. Ла Палма

Лавата от вулкана Кумбре Виеха, който в неделя изригна на канарския остров Ла Палма, се насочва към морето, само че по пътя си има три туристически селища. Това са Пуерто Наос, Ла Бомбила и Ел Ремо. Евакуирани са над 5000 поданици и туристи. Властите твърдят популацията, че в случай че съблюдават рекомендациите няма да има починали.

На този стадий са унищожени над 20 къщи, както и пътищата, които свързват северната с южната част на острова. Там откъдето е предходна лавата, към този момент е друг пейзаж, споделят от Гражданската армия, които умоляват популацията да не се доближават до региона на изригванията.

Изселените поданици и туристи са настанени в Приемния център, ситуиран в казармата „ Ел Фуерте “ и за тях се грижат от Червения кръст.

Тази заран министър председателят Педро Санчес, който анулира пътуването си до Ню Йорк, където трябваше да участва на Общото заседание на Организация на обединените нации, посети центъра дружно с министъра на вътрешните работи, Фернандо Гранде-Марласка. Той увери потърпевшите, че домовете им ще бъдат издигнати отначало от държавното управление.

Регионалният министър председател на Канарските острови Анхел Виктор Торес разгласи, че „ след към 48 часа ще знаем какъв брой дълго ще продължи изригването “. Според него може и да е със седмици и месеци, тъй като лавата е с височина над 4 метра и излиза към този момент от няколко отвора на вулкана.

Всичко зависи от количеството магма, която се е натрупала в „ резервоара “ на вулкана, сподели шефът на Института по вулканология на Канарските острови Немедио Перес.

 Премиерът Педро Санчес (в средата) анулира пътешестване до Ню Йорк, с цел да посети остров Ла Палма. Той увери хората останали без домове, че държавното управление ще ги построи още веднъж. Снимка ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР