Латвия връща задължителната военна служба след нарастващото напрежение със съседна ...

Латвия връща задължителната военна служба след нарастващото напрежение със съседна

Латвия връща задължителната военна служба

Латвия връща наложителната военна работа след възходящото напрежение със прилежаща Русия на фона на войната в Украйна. Това разгласи министърът на защитата на балтийската страна Артис Пабрикс, оповестява "Франс прес ".
"Сегашната военна система на Латвия доближи своя лимит. Междувременно нямаме причина да считаме, че Русия ще промени държанието си ", означи той.
Латвия отстрани наложителната военна работа няколко години след присъединението си към НАТО. От 2007 година армията на страната се състои от професионални бойци дружно с доброволци от Националната армия, които служат в пехотата на повърхностен работен ден през уикендите.
Страната с население под два милиона души сега разполага единствено с 7500 дейни бойци и членове на Националната армия, подкрепени от 1500 бойци на НАТО.
Пабрикс разясни, че наложителната военна работа ще се ползва за мъжете и ще влезе в действие през идната година, като има няколко благоприятни условия за осъществяване на условието.
Гатис Приеде, боец от Националната армия, назова този ход "най-добрата вест " и акцентира, че решението е трябвало да бъде взето незабавно, откакто Русия анексира Крим през 2014 година
"Това е верният ход - да образоваме повече резервисти за нашата войска и за цялостната мощ на НАТО, която към момента сериозно липсва в северноевропейския и балтийския район ", уточни той.
Пабрикс разгласи и проекти за създаване на друга военна база край югоизточния град Йекабпилс, ситуиран по-близо до съветската граница от към този момент съществуващата база Адажи.

Източник: bulnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg