Латвия ще предостави конфискувани коли от пияни латвийски шофьори за

...
Латвия ще предостави конфискувани коли от пияни латвийски шофьори за
Коментари Харесай

Латвия предоставя на Украйна конфискувани коли от пияни шофьори

Латвия ще даде иззети коли от пияни латвийски водачи за потребление от военните и лечебните заведения във воюващата с руснаците Украйна, оповестява BBC. Първият автовоз с 8 конфискувани коли към този момент пътува към Украйна, като измежду колите има от марките Honda, Toyota, Volvo и Volkswagen на възраст над 12 години. 

Латвия е измежду европейските страни, в която казусът с използването на алкохол от водачи е доста огромен, като се има поради и популацията от към 1,9 милиона души. Според данни от полицията през предходната година са хванати над 4300 водачи с алкохол над допустимото.

През 2022 година в Латвия беше признат закон, който позволява на полицията да конфискува транспортни средства, чиито водачи са заловени с 1,5 мг алкохол на 100 млл кръв, или три пъти над границата от 0,5. Според новия закон страната може да конфискува коли на пияни водачи и да ги продава в опит да ограничи казуса с алкохола зад кормилото.

Тази пратка на коли от Латвия за Украйна е първата, само че през февруари 2022 година латвиец на име Рейнис Познакс основа неправителствена организация, наречена Twitter Convoy, която работи по доставянето на транспортни средства, дарени от латвийци за украинските военни сили. От тогава организацията е събрала 2 милиона евро и е предала повече от 1200 транспортни средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР