Латвия се присъедини към Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба

...
Латвия се присъедини към Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба
Коментари Харесай

Сеймът на Латвия ратифицира Истанбулската конвенция

Латвия се причисли към Истанбулската спогодба за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

След няколко часа на разгорещени диспути латвийският парламент гласоподава през днешния ден за утвърждението на конвенцията на Съвета на Европа с гласовете на депутатите от лявоцентристкото болшинство.

Опозицията не взе присъединяване в гласуването като се изключи двама депутати, които гласоподаваха срещу.

Конвенцията, призната от Съвета на Европа през 2011 година квалифицира насилието против дами като нарушение на човешките права. Тя планува политически и правни ограничения, посредством които обособените страни да основат стандартизирана общоевропейска рамка за попречване на сходно принуждение, отбрана на жертвите и гонене на насилниците.

Латвия е една от шестте страни членки на Европейския съюз, която към момента не беше утвърдила Истанбулската спогодба. Критици и съперници на конвенцията в балтийската страна настояват, че тя подкопава общоприетите дефиниции за пол и е опасност за обичайните фамилни полезности в страната.

Затова латвийското министерство на благосъстоянието е добавило пояснителен анекс към Истанбулската спогодба, в който се акцентира, че понятието " обществен пол ", употребявано в конвенцията, не е обвързвано със задължението за въвеждане на друго пояснение на пола в латвийската правна и просветителна система.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР