Lamborghini планира да пусне първия си електрически автомобил през 2028

...
Lamborghini планира да пусне първия си електрически автомобил през 2028
Коментари Харесай

Lamborghini „вади“ хибридна моторизация с над 1000 к.с.

Lamborghini възнамерява да пусне първия си електромобил през 2028 година, само че в това време модернизира своите хибриди. Първият хибрид на компанията, Sian, дебютира преди няколко години и разполага с V12 мотор, комбиниран с 48-волтов електромотор, които дружно обезпечават над 800 конски сили. 

Но новата му версия е plug-in хибридна настройка, която съчетава V12 с 3 електрически мотора, които дружно обезпечават към 1000 конски сили за развлечение на всички колела. 6,5L V12 е прикачен към нова 8-степенна трансмисия с двоен съединител, която разполага с интегриран електромотор, който може да задвижва задните колела. 

Другите два електромотора са в предната част на автомобила и могат да задвижват независимо предните колела. Малка батерия с потенциал 3,8 kWh с торбични кафези е инсталирана в тунела на трансмисията и може да се зарежда непосредствено от мотора V12.

Звучи съвсем като Acura NSX на стероиди. Lambo към този момент разкрива единствено кодовото име на автомобила – LB744, само че евентуално това ще бъде версия на Aventador или Huracan.

Lamborghini разкри първите елементи за първия хибриден суперспортен автомобил HPEV (High Performance Electrified Vehicle) с кодово име LB744, който ще дебютира скоро в годината, в която Lamborghini ще отпразнува своята 60-годишнина.

С LB744 Lamborghini открива нов аршин във връзка с продуктивността и удоволствието от шофирането: напълно нова архитектура с нов силов елемент обезпечава общо над 1000 к.с., съчетавайки мощността на напълно нов 12-цилиндров мотор с вътрешно горене с три електромотора и новаторска скоростна кутия с двоен съединител, която прави своя дебют при 12-цилиндровото Lamborghini.

Автомобилът показва невиждано оформление: естествено аспирираният 6,5-литров V12 мотор се добавя от три електромотора, единият от които е интегриран в новата осемстепенна скоростна кутия с двоен съединител.

Тя е инсталирана напречно и за първи път е сложена зад мотора с вътрешно горене. В мястото, което е тунелът на трансмисията от времето на Countach, вместо него има литиево-йонна батерия, която зарежда електромоторите.

Електрическите мотори усилват мощността при ниски обороти и също по този начин могат да трансфорат новия LB744 в чисто електромобил, намалявайки общите излъчвания на CO2 с 30% спрямо Aventador Ultimae.

Уникална архитектура

Lamborghini е синоним на мотори V12 още от основаването на компанията. Първият модел на Lamborghini с този присъщ мотор е емблематичният 350GT, пуснат на пазара през 1963 г. 

LB744 вкарва невиждана хибридна архитектура и ново потомство V12. Автомобилът се стартира като първия performance електрифициран автомобил – HPEV: хибриден суперспортен автомобил, оборудван с хибриден LB744 вкарва невиждана хибридна архитектура и ново потомство V12.

Автомобилът се стартира като първия високопроизводителен електрифициран автомобил – HPEV: хибриден суперспортен автомобил, оборудван с литиево-йонна батерия с висока мощ, ситуирана в тунела на трансмисията в централната част на шасито. Това е новаторско решение, предопределено да понижи излъчванията спрямо предходния V12, като в същото време усили оптимално мощността.

Новият мотор L545 е с работен размер 6,5 литра и е най-лекият и най-мощен 12-цилиндров мотор, създаван в миналото от Lamborghini. Като цяло той тежи единствено 218 кг: Това е със 17 кг по-малко от елемента на Aventador. LB744 разполага с мотор, завъртян на 180 градуса спрямо разположението при Aventador. 

Целият пакет наподобява повече като квадрат. V12 моторът развива 825 к.с. при 9250 оборота в минута с помощта на модифицираната разпределителна система, която поддържа оптимален диапазон на оборотите от 9500 об/мин.

Специфичната мощ е 128 коня на литър – най-високата мощ в историята на 12-цилиндровите мотори на Lamborghini, а оптималният въртящ миг е 725 Нм при 6750 об/мин.

Въздуховодите за абсорбция на въздух към цилиндрите са модифицирани, с цел да се усили подаването на въздух и да се подсигурява най-благоприятен въздушен поток в горивната камера. Горенето в самия мотор също е усъвършенствано, с помощта на регулирането на йонизацията в камерата с два контролни блока: решение, което към този момент е употребявано в Aventador и в този момент е трансферирано към новия модел. 

Новата горивна система се характеризира и с увеличена степен на втвърдяване (12,6:1 спрямо 11,8:1 за Aventador Ultimae). Динамиката на флуидите в изпускателната система също е усъвършенствана, с цел да се понижи противоналягането при високи обороти и да се усили характерната мощ.

От самото начало колите Lamborghini се славят с неповторимо прочувствения си и несравним тон. Особено внимание е отделено на „ саундтрака “ на новия L545, с цел да се подчертае звукът на мотора, който към този момент е благозвучен при ниски обороти, а по-късно се издига до естествено хармонично кресчендо.

Електрическо “4 по 4 ”

LB744 резервира една от най-силните обичаи на Lamborghini: задвижването на четирите колела. Наред с мотора с вътрешно горене, който обезпечава мощ на задните колела, в този момент на предния мост дебютира двойка електрически мотори, всеки от които обезпечава сцепление на едно от предните колела.

Има и трети електромотор, ситуиран над осемстепенната скоростна кутия с двоен съединител, който може да подава мощ към задните колела според от определения режим на шофиране и изискванията.

Комбинираният въртящ миг от мотора с вътрешно горене и трите електромотора предлага равнища на успеваемост, които са неповторими даже в областта на суперспортните коли, като 725 Нм се създават от мотора с вътрешно горене и 350 Нм от всеки от предните електромотори.

Двата предни електромотора са с аксиален поток с маслено изстудяване и оферират извънредно съответствие сред тегло и мощ: 18,5 кг от всеки от елементите с мощ 110 kW.

Освен че обезпечават мощ на предните колела, те имат и функционалност за векторно систематизиране на въртящия миг, като усъвършенстват динамичността на шофиране и рекуперират силата, създадена при прекъсване. 

Когато е в електрически режим, LB744 е със задвижване единствено на предните колела, с цел да се усъвършенства разходът на сила, до момента в който електрическото задвижване на задния мост се задейства при поискване, когато е належащо.

Ефективност с нулеви излъчвания

Lamborghini LB744 е оборудван с литиево-йонен акумулаторен пакет с висока характерна мощ (4500 W/kg), ситуиран в централния тунел, което поддържа центъра на тежестта допустимо най-ниско и обезпечава оптимално систематизиране на тежестта. Батерията е предпазена от низък систематичен пласт и е обвързвана с предните електромотори, задния електромотор и интегриран блок за презареждане.

Батерията е дълга 1550 мм, висока 301 мм и необятна 240 мм, като съдържа кафези вид „ торбичка “ с общ потенциал 3,8 kWh. Когато зарядът падне до нула, тя може да се зарежда както с елементарен домакински изменчив ток, по този начин и със зарядна колона с мощ до 7 kW, и се зарежда изцяло единствено за 30 минути. Той може да се зарежда и при регенеративно прекъсване от предните колела или непосредствено от мотора V12 единствено за шест минути.

Възприемането на нова платформа докара до новаторски механически решения, свързани със скоростната кутия: центърът на хибридния plug-in елемент. За да реализира задачите си, Lamborghini конструира нов стилен трансмисионен елемент, който е в положение да отговори на потребностите на подобен мощен електрически елемент.

Агрегатът е създаден и планиран от Lamborghini напълно вътрешно и след LB744 ще продължи да оборудва идващото потомство суперспортни коли от Сант’Агата Болонезе.

Отделът за научноизследователска и развойна активност на Lamborghini създаде влажен двоен съединител като най-ефективното и насочено към продуктивността решение, което най-добре може да ръководи въртящия миг от 725 Нм при 6750 об/мин от мотора с вътрешно горене.

Новата осемстепенна скоростна кутия е ситуирана напречно зад надлъжния V12 мотор, с цел да се остави място в тунела за литиево-йонната батерия, която зарежда електромоторите. Това е техническо решение, което е неповторимо в света на високопроизводителните коли и слага Lamborghini още веднъж на върха на автомобилното инженерство. 

Разположението спомага за ограничение на междуосието на автомобила и поддържа дейно систематизиране на тежестта за реализиране на най-хубава динамичност на шофиране.

В 60-годишната история на Lamborghini единствено два други автомобила с мотор V12 са били оборудвани с напречна задна скоростна кутия: революционната Miura, пусната на пазара през 1966 година, която също е възприела напречно разположение на мотора в средата на задната част, и Essenza SCV12, хиперавтомобил, насочен към пистата, с надлъжен мотор и напречна скоростна кутия.

Вътрешната конструкция на новата скоростна кутия има два обособени вала вместо нормалните три. Единият ръководи предавките с четни номера, а другият – с нечетни номера. И двата вала задействат еднакъв ротор. Тази скица оказва помощ да се понижи общото тегло, като в същото време се икономисва място.

Разработването на осемстепенна трансмисия с двоен съединител (DCT) идва от желанието да се сътвори елемент, който да обезпечава всичко належащо за спортно шофиране, като да вземем за пример бързо превключване на предавките, а включването на осмото предавателно число да спомага за усъвършенстване на разхода на гориво и управляемостта по време на пътешестване. 

Особена функционалност е „ непрекъснатото намаление на предавките “, което смъква няколко предавки при прекъсване единствено посредством задържане на лявото лостче, давайки на лидера чувството за цялостен надзор.

Като оставим настрани електрическите съставни елементи, новата DCT скоростна кутия е по-лека и по-бърза във връзка с скоростта на превключване в съпоставяне със седемстепенния елемент с двоен съединител, който се употребява в гамата на Huracán. 

Напречното разположение е разрешило и по-просторен интериор на купето, като е основано повече място зад лидера и пасажера за възстановяване на комфорта.

Скоростната кутия с двоен съединител е извънредно компактна; дълга е единствено 560 мм, необятна 750 мм и висока 580 мм. Общото тегло е единствено 193 кг, което включва нов съставен елемент, главен за хибридната архитектура на автомобила: задният електромотор с оптималната мощ от 110 kW и оптимален въртящ миг от 150 Нм.

Разположен над скоростната кутия, този електродвигател извършва функционалностите на запалител и генератор, както и подава сила към предните електродвигатели посредством батерията в тунела на трансмисията. 

В изцяло електрически режим той може да обезпечава сила и на задните колела, което в допълнение към електромоторите, задвижващи предните колела, разрешава задвижване на четирите колела с нулеви излъчвания. 

Начинът на действие на системата зависи от това кой режим на шофиране е включен, с помощта на разединителен механизъм със специфичен синхронизатор, допускащ свързването с предавателната кутия с двоен съединител. 

Когато обезпечава спомагателна мощ на мотора с вътрешно горене V12, електромоторът е в състояние P3, обособен от скоростната кутия, до момента в който се придвижва в състояние P2, с цел да зарежда батерията при ниски скорости и при паркиране, като служи и за запалител.

В позиция P3 LB744 може да се трансформира в електромобил със задвижване на четирите колела, според от определения режим на задвижване, продължавайки традицията на Lamborghini за задвижване на четирите колела даже с нулеви излъчвания.

Задвижването на заден ход се обезпечава от двата предни електромотора, макар че в случай че е нужна спомагателна инерция, може да се включи и задният електромотор, който задейства задния мост и колелата.

В резултат на това новият LB744 може да задвижва и четирите колела в режим на нулеви излъчвания даже при придвижване на заден ход в условия на едва сцепление.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР