Лъжата е психическо здраве, както стана дума в първата част

...
Лъжата е психическо здраве, както стана дума в първата част
Коментари Харесай

Защо лъжата ни помага като изкуство и социална игра и дали премълчаването е лъжа?

Лъжата е психическо здраве, както стана дума в първата част на нашия лайфхак, а какво още е тя, несъмнено, в случай че е дозирана?

Ето какво споделят съгласно психолозите:

Лъжата е обществена игра

 Когато ни попитат – „ имаш ли нещо срещу да станеш да дадеш още една паница ”, когато тъкмо сте почнали да се храните и по никакъв начин не ви е до това, или: „ искаш ли още малко ”, когато сте хапнали задоволително, само че не е комфортно да откажете, и при още доста всекидневни обстановки, вие най-често не казвате НЕ, макар че го го мислите и дори желаете да го кажете. Защото би било невъзпитано или дори обидно за непосредствен човек, който се е старал за вас и за другите ви близки.

Изобщо, възпитанието е форма на публично приета и разбираема неистина.

Също като историята, която съгласно един умен човек е: „ куп неистини, в които сме се разбрали, че имаме вяра ”.

Същото може да се каже за още основополагащи „ истини ”, в които се кълнем.

Има и житейски обстановки, когато човек просто се постанова да излъже. На старта на значим настоятелен диалог ние в никакъв случай не споделяме: „ Здрасти, изобщо не те одобрявам, само че нямам избор – парите ми трябват ”. Казваме: „ Чудесно е, че още веднъж работим дружно ”. Или на шефа си: „ Здрасти, за нищо не ставаш, само че се постанова да те понасям ”. И тъй наречените А толкоз ни се желае да кажем истината. И тъй като, „ във виното е истината ”, единствено пияните питат: „ Ти мене уважаваш ли ме ” и чакат откровен отговор от сътрапезника си.

На този декор би трябвало да се каже, че премълчаването, вместо да излъжем, а също по този начин отклоняването на темата/въпроса, с цел да не се наложи да не кажем истината, не спадат към лъжите съгласно психолозите. Просто да други сходни форми на обществена игра.

Лъжата е осъзнаване/осмисляне

Всички ние си даваме, множеството от нас неосъзнато, че посредством нея придаваме форма на общуването. С дреги думи: до каква степен е допустима за останалите истината. За която, неслучайно, върви клишето, че от нея боли.

Има си и съществени научни проучвания, които без да оправдават, изясняват лъжата и нейната все по-честа приложимост в нашия свят, който във все по-голяма степен е виртуален – т.е. осъзнато подправен, фиктивен, утопичен, само че се вживяваме в него.

Проучванията на психилозите потвърждават нещо, което е красноречиво:

80% от хората НЕ са подготвени да одобряват истината, не я харесват.

Поради тази причина фалшив новините доста по-бързо обикалят града и света, а всички ненавиждат тези, които сервират неприятните новини.

Без да е бил наясно с тези данни, геният единак Ницше, явно от личен опит, е стигнал до фамозната си фраза, че:

Лъжата е изкуство, инструмент за реализиране на резултати  

И даже единствено поради нея множеството същински специалисти го признават за същински татко на актуалната психоанализа, вместо Фройд.

Разбира се, става въпрос за здравословната неистина, за която приказваме, а не за паталогичната.

На здравословната се основава маркетингът, наречете го още връзки, медии, пиар, реклама, акции, политика и каквото желаете друго в един свят, побран в екран, който може да бъде от всевъзможен диаметър.

Той е намерил висшия си израз в обществените мрежи, изключително в Инстаграм, само че за неговата фасадност и за цялостния фетиш към нарцисизма, който сътвори, както и за психическите последици и пораждането на рискови зависимости и ускорители на зависимости от цялата тая работа – четете на следващия ден в идната част от нашата лайфхак поредност.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР