Лабораторно-изпитвателният комплекс (ЛИК) към Софийска вода, част от Веолия, вече

...
Лабораторно-изпитвателният комплекс (ЛИК) към Софийска вода, част от Веолия, вече
Коментари Харесай

Лабораторията на „Софийска вода“ получи акредитация за изследване на легионела и соматични колифаги във водата

Лабораторно-изпитвателният комплекс (ЛИК) към " Софийска вода ", част от Веолия, към този момент прави под акредитация тестване и разбор за соматични колифаги и легионела във води за питейно-битови цели. Те са болестотворни бактерии, които с изключение на рискови за здравето са и знак за замърсяване на водата. Двата типа бактерии са включени в последната актуализация на европейската инструкция за качество на питейната вода от 12/2020 година, само че още не са наложителни за проучване съгласно българското законодателство. Въпреки това, ЛИК към този момент ги добави в обсега си на акредитация като я препотвърди за идващите четири години.

Освен за тези бактерии " Софийска вода " е акредитирана да проучва салмонела в утайки, биоотпадъци и почви посредством PCR в действително време. Лабораторията разполага с нужната инсталация, само че и създадена методика за PCR проучвания в това число за съществуване на Sars-Cov-2 в отпадъчните води. В разширения обсег на акредитация влизат и още спомагателни химични разбори.

На 16 август ЛИК навлезе в идващия си четвърти 4-годишен стадий на акредитация след извършена оценка от ИА " Българска Служба за Акредитация " и получи нови документ и заповед за акредитация до 2026 година

Лабораторията на " Софийска вода ", част от Веолия, е акредитирана за първи път през 2010 година Акредитацията е поръчител за подготвеност, ресурсна обезпеченост и опция да се рапортуват годни и метрологично проследими резултати. Само за 2021 година акредитираната лабораторията на " Софийска вода " е взела над 9000 проби от целия път на питейната вода до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 разбора.

*съдържание на Софийска вода
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР