Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и

...
Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и
Коментари Харесай

Специален микроскоп и ехограф за детската онкохематология получи ИСУЛ от Българската Коледа



Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и програмен продукт, както и портативен ехограф с три трансдюсера са най-новите придобивки на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Техниката е подаяние от самодейността „ Българската Коледа “ и ще послужи за усъвършенстване лекуването на деца с онкохематологични болести, както и такива с вродени кръвни болести.

Високотехнологичният микроскоп дава опция за изпращане на облици с доста висока резолюция и поддържане на едновременна безжична връзка с специалисти, които се намират в разнообразни точки на света . Уредът е следващата стъпка към обезпечаване на най-високо качество на лекуване на българските деца с онкохематологични болести. Понякога тези болести са извънредно редки и крият провокации, за които се постанова българските експерти се съветват с лекари от огромните центрове в Европа, които имат повече опит в сходна патология. Наскоро един от тях беше на посещаване в българската болница във връзка със затегнат случай на дребен пациент. Става въпрос за проф. доктор Пол-Герхард Шлегел - един от най-известните експерти в региона на детската онкохематология в Европа, завеждащ Онкохематологично поделение с център за костномозъчни трансплантации към Университетската детска болница във Вюрцбург, Германия. Благодарение на актуалната технология, нашите експерти към този момент ще имат опция освен да се съветват с него или с други специалисти от неговия сан в действително време, само че и да разискват от разстояние получените облици .

 Проф. доктор Добрин Константинов

„ Образът от светлинния микроскоп постоянно е първото средство, с което слагаме диагнозата при злокачествени, а и освен злокачествени болести на кръвта при децата. Той е и главното средство за следене положението на тези пациенти. Микроскопът, за който употребявам случая да благодаря от сърце на „ Българската Коледа “, дава опция и за запазване на облиците, освен това с доста висока резолюция, тъй че да можем да ги използваме за консултация и след време “, изяснява проф. доктор Добрин Константинов , шеф на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. 

Специализираният портативен ехограф, който към този момент също е разполагаем на лекарите в детската онкохематологична клиника, е съгласуван напълно с условията за проучване и наблюдаване на пациенти със злокачествени болести в детска възраст. „ В ръцете на експерта този апарат е извънредно потребен, тъй като може да бъде средството за първа точна диагноза при изключително незабавни положения . Затова и изисквахме оборудването да е  плътно и мобилно, с цел да се доближава до леглото на болния оптимално бързо “, споделя проф. доктор Константинов.

Между 100 и 120 деца с онкохематологични болести годишно биват диагностицирани по неотложност и лекувани в столичната клиника . Дори и след края на лекуването си те се наблюдават с години в профилираната конструкция. Към нея има и амбулаторен кабинет, в който се правят общо сред 1600 и 1700 прегледа годишно , в това число и на деца, ориентирани от други лечебни заведения.

През 1997 година лекарите от Клиниката по детска клинична хематология и онкология под управлението на проф. доктор Др. Бобев, дмн, сътвориха първия в България Център за костномозъчна трансплантация. В клиниката и понастоящем се правят автоложни и алогенни (донорни) трансплантации при заболели деца и младежи до 18-годишна възраст от цялата страна. Процесът на  въвеждане на най-съвременни диагностични способи и лечебни схеми в региона на детската онкохематология е непрекъснат, като постигнатите резултати се доближават до тези на водещи детски онкологични центрове по света.

По обявата работи: Гергана Хрисчева БНР подкасти: В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР