Кюстендил. Отборът на Област Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната

...
Кюстендил. Отборът на Област Перник спечели втория полуфинал на образователно-патриотичната
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков определи победителите в състезанието Моят град е моята крепост за Югозападна България след изпит на учениците с въпроси по история и география

Кюстендил. Отборът на Област Перник завоюва втория полуфинал на образователно-патриотичната акция на Министерство на регионалното развитие „ Моят град е моята цитадела “ за областите от Югозападна България, който се организира в Кюстендил. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Над 460 възпитаници и техните преподаватели извършиха огромната зала на Драматичен спектакъл „ Крум Кюлявков “, с цел да поддържат своите любимци.
В ролята на изпитващи на сцената бяха актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, а помощ на състезателите оказваше водещата на „ Аз обичам България “ Евелина Павлова. Участие в конкуренцията взеха 12 ученика от 5-и, 6-и и 7-и клас, които бяха разпределени в 6 тима, образувани от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, София - град и София област. Втори се класира тимът на домакините, като борбата за титулярното място бе извънредно оспорвана. Третото място зае тимът на София област.
Купата бе завоювана след осъществяване на „ дузпи “ под формата на спомагателни въпроси от ръководителя на журито – министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Останалите членове на журито бяха заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, регионалният шеф Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Като победител Област Перник ще съставлява района по време на финала на самодейността, който ще се състои през есента в София.
Децата премериха познания в три спортни кръга. В първия от тях всеки тим отговаряше на два въпроса за родния му край, свързани с културно-исторически обекти, актуализирани и социаизирани за туристически визити по Оперативна програма “Регионално развитие”. Във втори кръг участниците трябваше да познаят изпълнителя и името на ария. Последният кръг, включва въртене на „ колело на шанса “ с имената на всичките 28 области, а всеки тим трябваше да отговори на въпроси за региона, който му се падна след завъртане на колелото.
„ Кампанията „ Моят град е моята цитадела “ е напълно патриотична, а задачата ни е да създадем и възпитаме, дружно с учителите и родителите, у децата висок дух и полезности, за които всеки приказва, само че малко предлага. Младото потомство би трябвало да изпитва обич към родния край, да знае, че във всеки български град се случва нещо положително, което да задържи хората ”, разяснява министър Нанков. По думите му моралните полезности във все по-голяма степен изчезват от младите генерации, а те също са значими за възпитанието им с изключение на знанията и уменията, с цел да бъдат почтени българи и горделивост за районите си.
Министър Нанков разяснява още, че Кюстендил не е определен инцидентно като хазаин на самодейността. Общината е измежду най-хубавите бенефициенти по Оперативна стратегия “Региони в напредък “ 2014-2020 година, с чието финансиране се провежда акцията.
В момента плановете, които община Кюстендил извършва с европейско финансиране от програмата са в размер на 18 млн. лева Министърът подсети, че общините „ отличници “, бенефициенти на Оперативна програма “Регионално развитие” ще имат опция следващата година да получат в допълнение финансиране за обекти в региона на модернизиране на просветителната инфраструктура, възобновяване на градска среда и ограничения за енергийна успеваемост на база преразпределение на неусвоен запас.
След втория полуфинал на “Моят град е моята цитадела “, при започване на новата образователна година, през месец септември, ще се проведат още два за останалите райони от страната, чиито домакини ще са Габрово и Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР