Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият

...
Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият
Коментари Харесай

Румънският вестник Евениментул зилей: Кьовеши удари върха на българската политика

Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори започнаха дейности. Бившият министър председател Бойко Борисов бе арестуван дружно с други политици, написа в заглавие румънският вестник „ Евениментул зилей “ в обява от късно нощес, оповестява Българска телеграфна агенция.

Бившият министър председател на България Бойко Борисов е арестуван по дело за корупция, формирано от Европейската прокуратура, един ден след визитата на Кьовеши в София, показва в заглавие и в. „ Адевърул “. Подобно е заглавието по тематиката и на в. „ Гъндул “. Частната осведомителна телевизия Диджи 24 също оповестява за задържането на Борисов и на други политици от някогашната ръководеща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии.

„ Евениментул зилей “ написа, че някогашният министър председател и водач на партия ГЕРБ е първият арестуван някогашен формален представител, като това става единствено един ден след известието на европейския основен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е почнала следствия по над 120 случая в района. Вестникът добавя, че дружно с Борисов са арестувани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България потегли по нишката, откакто Европейската прокуратура е почнала следствия по над 120 каузи след срещата сред европейския основен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши и българския министър председател Кирил Петков, пише„ Евениментул зилей “ нощес, до момента в който обиските и акцията на българската полиция към момента не бяха завършили. „ Първият в черния лист на българските управляващи е някогашният министър председател Бойко Борисов “, показва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала нощес с данни за следствието. Вестникът осведоми и за визитата на Кьовеши в София и извежда като акцент думите й, че е значимо в България да няма монопол на управляващите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии осведомят, че следствията касаят корист с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха осъществени обиски, добавя „ Адевърул “ и показва, че става дума за някогашния финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

„ Адевърул “ отбелязва, че министър председателят Кирил Петков е реагирал във Facebook на протичащото се с думите: „ Никой не е над закона “.

Вестникът оповестява и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали нощес пред дома на Борисов и дефинираха протичащото се като „ политическа принуда против опозицията “.

„ Адевърул “ показва, че главните телевизионни канали в България са прекъснали нощес програмата си, с цел да излъчат изключителни вести по тематиката. Ден по-рано Лаура Кьовеши съобщи, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България.

В. „ Гъндул “ също написа, че протичащата огромна интервенция е обвързвана със 120 каузи на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след визитата на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от предишното в своята страна, която е най-корумпираната в Европейски Съюз, написа „ Гъндул “.

Вестникът напомня, че през юни 2021 година по време на друго посещаване в България Кьовеши предизвести, че прокуратурата няма да се поколебае да проверява „ мощни и богати “ лица.

„ Гъндул “ напомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 година съвсем без спиране. През лятото на 2020 година той бе изправен пред вълна от демонстрации против корупцията и против хипотетичните му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 година подпечатаха рухването му от власт. След интервал на политическа неустойчивост се появи реформистко държавно управление, ръководено от 41-годишния Кирил Петков - бизнесмен, приключил Харвард, написа вестникът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР