Квартал Витоша е зоната с най-голямо жилищно строителство в София,

...
Квартал Витоша е зоната с най-голямо жилищно строителство в София,
Коментари Харесай

В кв. "Витоша" се строи най-много в София, сочи проучване

Квартал " Витоша " е зоната с най-голямо жилищно строителство в София, демонстрира изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за потребностите на огромна строително-инвестиционна компания. Докладът обгръща над 270 плана на стадий градеж, план или капиталово желание, с обща разгъната застроена повърхност от над 2.5 млн. кв. м. Само площите в градеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са здания от над 3000 кв. м.

Според изследването към края на 2017 година в градеж в квартал " Витоша " са били жилищни здания с обща разгъната застроена повърхност от близо 137 хиляди кв. м. На второ място по този индикатор е " Малинова котловина " със 112 хил.кв. м обща повърхност на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, жк " Младост 4 " и Студентски град.

В ценови проект посочените региони попадат в междинния сегмент на пазара с офертни равнища за ново строителство от 1020 евро/кв. м в Студентски град до 1160 евро/кв. м в " Малинова котловина ", демонстрира изследването.

Всички региони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време съществуването на огромни свободни площи в част от тях разрешиха започването на по-мащабни планове. В обсега на изследването влизат също квартали като " Овча купел " и " Кръстова вада ", където метрото напредва или към този момент е реалност и ползата за ново строителство е висок.

" Като цяло строителството на жилищни здания остава съсредоточено в южните и югоизточните региони на София, където през последните години бяха подписани и по-значими покупко-продажби за придобиване на имоти. Интересът е главно към по-големи незастроени региони и остарели промишлени зони в тази част на града, които с развиването на метрото и инфраструктурата са на път радикално да трансформират образа си ", разяснява Пламен Бачев, управител " Консултиране и оценки " в Cushman & Wakefield Forton.

В вероятност най-силен растеж на строителната интензивност се чака в " Манастирски ливади-Изток ", където на стадий план или капиталово желание към края на предходната година са били над 220 хиляди кв. м жилищни площи. Районът към момента страда от неналичието на канализация и инфраструктура, само че с решаването на тези проблеми в вероятност ползата към него е висок, счита компанията.

Сред кварталите с висок дял на площите в план или капиталово желание са също жк " Овча купел " 1, жк " Младост " 1 и 3, " Кръстова вада " и някогашната индустриална зона " Хладилника ", както и жк " Дружба " 2.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР