Курц отново ще е канцлер. Въпросът е с кого ще

...
Курц отново ще е канцлер. Въпросът е с кого ще
Коментари Харесай

С кого ще танцува Себастиан Курц

Курц още веднъж ще е канцлер. Въпросът е с кого ще ръководи

© Reuters Крайнодясната FPÖ освен не се трансформира в политически мъртвец след " Ибисагейт ", само че и има действителен късмет да се върне в ръководството.Ако Курц избере още веднъж крайнодесните, идващият скандал евентуално е въпрос на време. Интригата на парламентарните избори в Австрия в неделя може да се формулира по този начин - с кого ще изтанцува идващият си валс Себастиан Курц и дали ще си предложения сътрудник от десния или от левия ъгъл. Младият реакционер има всички шансове още веднъж да бъде канцлер, откакто неговата Народна партия (ÖVP) води в изследванията с 34%. Втори са социалдемократите (SPÖ) с 22%, а трета е крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) с 20%. Според социолозите на влизане в Народното събрание могат да разчитат също по този начин Зелените и демократичната партия NEOS.

Което на доктрина отваря опция спечелилият Курц да потърси коалиция вляво, откакто предходното му държавно управление с FPÖ падна след едвам 18 месеца на власт поради зрелищен корупционен скандал с съветски привкус с присъединяване на крайнодесните. Изненадата е, че FPÖ освен не се трансформира в политически мъртвец след " Ибисагейт ", само че и има действителен късмет да се върне в ръководството като съдружен сътрудник на Курц. И това ще бъде окуражаващо обръщение за популистите в Европа. " Никой в Брюксел не обръща съществено внимание на протичащото се в Австрия. А доста постоянно тя играе ролята на сигнал за наближаваща заплаха. FPÖ е предвестител. Тенденцията е партията да излиза с разказ и жанр на връзка, който останалите популистки обединения в Европа по-късно възприемат ", споделя Хедър Грабе, шеф на Open Society European Policy Institute, пред в. Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сътресенията от аферата " Ибиса "

Само преди две години дяснопопулисткият лагер на ÖVP и FPÖ триумфално завоюва изборите. Начело на спорната коалиция застана едвам 31-годишният Себастиан Курц, а вицеканцлерския пост зае тогавашният водач на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Тя показва забележително единение в прокарването на политики, обслужващи бизнеса, като 12-часов работен ден да вземем за пример, подхвърляйки по едно и също време с това по някой жест към гласоподавателите на Щрахе, като връщането на пушенето в заведенията. Обслужването на електоратите на двете партии беше гарнирано с единодушие във връзка с твърдата линия против миграцията.

Привидната идилия се разпадна след публикуването на видеоматериал, сниман в Ибиса месеци преди парламентарния избор през 2017 година На записа Щрахе и заместникът му Йохан Гуденус са в компанията на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх. Тя предлага да купи 50% от най-големия австрийски ежедневник Kronen Zeitung и да наклони публицистичната политика в интерес на крайнодесните, а в подмяна Щрахе дава обещание държавни поръчки на руснаците. Скандалът докара до оставка на Щрахе, провал на държавното управление и гръмък неуспех на австрийския опит с " цивилизоването " на крайната десница посредством включването й в ръководството.

След като аферата гръмна, Курц се дистанцира от Щрахе, а по-късно и от вътрешния министър и хардлайнер на крайнодесните Херберт Кикл. Желанието му беше ÖVP да изкара мандата си с преходно държавно управление, а с отстраняването на Щрахе и неуместния Кикл партията да се почисти от абсурда. Но не се получи тъкмо по този начин и се стигна до избор на съмнение на кабинета и сегашните предварителни избори.

" Ибиса " извади нескрито това, което беше ясно на доктрина – че на крайнодесните им липсва зрялост за ръководство. Ако неонацистките черти са лицето на тази партия, то се видя, че корупцията е нравът й. Доказателства не престават да се появяват. Броени дни преди изборите се разбра, че Щрахе евентуално е употребил по 10 000 евро на месец за първокласни костюми и аксесоари за себе си и брачната половинка си от партийната каса на FPÖ.

Въпреки всички мръсни ризи, които излязоха нескрито през последните месеци, FPÖ съумява да активизира задоволително гласоподаватели, които да й обезпечат още веднъж присъединяване в държавното управление. " Социалните медии имат огромна заслуга за това, още преди години крайнодесните построиха постоянни позиции в тях ", изяснява пред " Капитал " политологът Катрин Щайнер-Хемерле. И този директен канал на връзка се оказва много ефикасен.

Което не значи, че абсурдът, даже да не съумя да смъкна партията на колене, не я засегна. " Макар да се тиражира, че аферата " Ибиса " не се е отразила на крайнодесните, това не е по този начин ", показва пред " Капитал " проф. Валтер Йотч от Cusanus Hochschule в Германия. FPÖ бележи спад с над 5% по отношение на предходните избори.

От това печели Курц. " След абсурда " Ибиса " тези, които останаха разочаровани от FPÖ, отидоха към ÖVP. Тоест пренасочването на гласове се случва в границите на десния блок и му разрешава да резервира позиции ", споделя Щайнер-Хемерле. " Нека прибавим чувството за неправда, когато против държавното управление на Курц беше гласуван избор на съмнение. Това активизира в допълнение хората от десния блок ", добавя политологът.

Действително болшинството от австрийците през последните 100 години избира дясното. Курц стъпва на тази традиция и предлага, по неговите думи, " една порядъчна политика вдясно от центъра. " Но в действителност в този момент Австрия за първи път прави дребна крачка по посока на Унгария ", отбелязва проф. Валтер Йотч. Наченки на властнически трендове проличаха при държавната рецесия и в отношението към медиите. Главният редактор на вестник Falter Флориан Кленк, който наскоро разгласява изтекли от хакерска офанзива данни за двойно счетоводство на ÖVP, твърди, че партийната агитация още веднъж участва в политическия живот на Австрия. Критичното издание беше упрекнато от ÖVP, че " или (поради неосведоменост) неверно осведоми обществеността, или (съзнателно) я манипулира ".

" Освен това следим присъщия за авторитаризма фетиш към личността ", добавя проф. Йотч и показва за образец едно шоу през юни, където Курц подражава очевидно на Тръмп. Тогава в препълнената градска концертна зала на Виена евангелисти се молеха за здравето и благоденствието на Курц, който, разчувстван, от своя страна прикани Бог да пази християните. Това евентуално беше жест към по-консервативното крило на Народната партия, което стои твърдо зад старите християндемократични полезности и е срещу обвързване с крайнодесни като Кикл и новия водач на FPÖ Норберт Хофер.

Против съюз с FPÖ е и демократичното крило на ÖVP. Представителите му на тези избори евентуално ще се насочат към младата партия NEOS, а по-влиятелни функционери ще се опитат да убедят Курц за " алианс в центъра ". В ръководството на провинциите към този момент има такива. В Залцбург примерно ÖVP ръководи сполучливо дружно с либералите от NEOS и Зелените. И това може да послужи за модел на бъдещето ръководство на страната, още повече че NEOS и Зелените водят безапелационни предизборни акции. Климатичните промени са измежду главните терзания на австрийците и Зелените са във напредък, като изследванията им дават към 13%.

Сценарии за нова коалиция

" Днес обаче се търсят властнически политически предложения с елементарни послания ", споделя Катрин Щайнер-Хемерле. Това Себастиан Курц схваща доста добре. " Но най-важното е, че по-голямата част от популацията беше предостатъчно от предходното ръководство ", показва полотологът. Поради тази причина Курц по-скоро няма да посегне към нова опция, а ще се спре на остарелия сътрудник.

Разминаването с програмата на социалдемократите е доста и нова " огромна " коалиция е малко евентуална. Със Зелените и NEOS партньорството би било мъчно, само че би дало късмет на Курц да влезе в ролята на реформатор.

Така най-вероятният сюжет е нов съюз с крайнодесните. Курц към този момент сложи условия - изключи съдействие с Херберт Кикл и настоя за възбрана на крайнодясното Движение за еднаквост, известно с антиимигрантските си прояви. Този път Курц ще бди повече крайнодесните да съблюдават възпитание, най-малко за пред аудитория. Само че с партия като FPÖ рискът да гръмне нова спекулация, която да опустоши консерваторите и кариерата на амбициозния 33-годишен някогашен и предстоящ канцлер, постоянно е налице.

Има и друго - битката с климатичните промени, образованието и пенсиите са тематиките, които по време на акцията излязоха на първо време в дневния ред на австрийското общество. Те бяха сложени по логичен и експертен метод от Зелените и NEOS. Подобни провокации изискват отворено и световно мислене, което партии като FPÖ с стратегии, вкопани в опазването на националните граници, мъчно могат да предложат. " Става дума за бъдещето. Надяваме се Себастиан Курц да е задоволително млад и да разбере това ", написа в собствен коментар основният редактор на авторитетния Die Presse Райнер Новак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР