Американската компания Neuralink, основана от Илон Мъск, получи разрешение от

...
Американската компания Neuralink, основана от Илон Мъск, получи разрешение от
Коментари Харесай

Компанията Neuralink на Мъск получи разрешение за второ имплантиране на чип в човешки мозък

Американската компания Neuralink, учредена от Илон Мъск, получи позволение от Федералната администрация по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати за втора интервенция за имплантиране на чип в човешкия мозък. Това оповестява Wall Street Journal (WSJ), като се базира на документ, с който разполага. След поправяне на проблемите, зародили при първия участник в опита, федералната администрация даде зелена светлина за имплантирането на чипа Telepathy на втори човек. За да реши казуса с отхвърлянето на ултратънки проводници, компанията възнамерява да вгради някои от проводниците по-дълбоко в мозъка.

През януари Мъск разгласи, че първият действителен пациевн е претърпял сполучлива интервенция за инсталиране на имплант Neuralink и се усеща добре. Първите данни, получени от устройството, демонстрират обещаващи резултати. Новото устройство на Neuralink, известно като Telepathy, разрешава на потребителя да ръководи смарт телефон или компютър с мислите си и е ориентирано главно към хора, които са изгубили дарба да употребяват крайниците си. През март първият пациент с импланта показва по какъв начин играе шах „ със силата на мислите си “. Мъск също разгласи мозъчния имплант Neuralink на компанията, предопределен да бъде устройство, което разрешава на слепи хора да виждат. Този план се назовава Blindsight.

Neuralink е учредена от Мъск през 2016 година и създава чипове, които могат да бъдат вградени в човешкия мозък. Мъск има вяра, че сходни невронни интерфейси ще разрешат на човек да се трансформира в киборг, кадърен да устои на изкуствения разсъдък, а също по този начин ще оказват помощ на хората да се научат да ръководят непосредствено компютър, употребявайки силата на мисълта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР