Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто от 1

...
Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто от 1
Коментари Харесай

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 %

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на 100 от 1 юли, увери още веднъж служебният министър председател Димитър Главчев, който бе изслушан на изключително съвещание в Народното събрание във вторник.

Главчев разяснява, че Надзорният съвет на Национален осигурителен институт към този момент е взел решението за актуализация на пенсиите, както е заложено в държавния бюджет за 2024 година, макар че сметките на Национален осигурителен институт са посочили, че поради регистрираната по-ниска инфлация осъвременяването би трябвало да е 10%.

“Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Вие забелязвате, че единственото, което може да направи министър-председателят, да речем, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласоподават за избран % и аз го направих.

Не знам за какво сте го пропуснали. Но това са, отново да кажа, за 10 индивида - останалите шест, които са дали своят вот, са представители на работодателски и на синдикални организации. Там не виждам по какъв метод може да повлияе министър-председателят ”, съобщи Главчев.

Той заявява, че на никой от държавното управление не му е хрумвало да ползва по-малък % от 11% за увеличение на пенсиите. Служебният министър председател призна, че е бил импортиран план от подуправителя на Национален осигурителен институт с прогнозируем проццент 9,99, само че увери, че “това е автоматизиран развой ”.

“След това обаче, на съвещанието на Надзорния съвет и то, откакто аз приканих участниците в Надзорния съвет да гласоподават за 11%, на самото съвещание общественият министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено от упоменатите към този момент 11 члена на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, което подсигурява безусловно нарастване от 11% ”, съобщи служебният министър-председател.

Дискусията към увеличението на пенсиите се води към този момент няколко дни. В началото на предходната седмица някогашният финансов министър Асен Василев изясни, че е изминал план на отчет на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ), в който държавното управление предлага да актуализира пенсиите не с 11 %, а с 10 % " като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска ". След това Надзорният съвет на Национален осигурителен институт реши нарастването на пенсиите от първи юли да е с 11 %.

В понеделник обаче Според ръководителя на комисията Деница Сачева съвещанието било " загуба на социална сила и време ".

В последна сметка от трибуната на Народното събрание и през днешния ден Главчев увери - увеличени пенсии ще има с 11%.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР