Курортът Сапарева баня става все по-предпочитана дестинация, става ясно от

...
Курортът Сапарева баня става все по-предпочитана дестинация, става ясно от
Коментари Харесай

Около 10 % от активното население от община Сепарева Баня е без работа

Курортът Сапарева баня става все по-предпочитана дестинация, излиза наяве от влиятелни ранглисти на министреството на туризма и на организациите. В кабинета на градоначалника Калин Гелев на видно място могат да се видят в рамка призове и оценки за положителни резултати в балнеотуризма, хотелиерството, планинския туризъм - изключително поради целогодишния интерес към Седемте рилски езера и курорта Паничище. В цялостен дисонанс с имиджа на туристически и балнеоцентър с нацианална и интернационална популярност, от месеци се постанова наклонността Сапарева баня да е с възходяща безработица. Около 10 % от дейното население от общината с към 7 500 поданици са базработни. От тях 54-ма с висше обучение, 175 са на възраст до 29 години.  Кокетният град е заложил напълно на туризма. Рекордьор е по броя на къщите за посетители - 72 и 4 хотела, и на броя на басейните - 8 открити и 4 покрити на глава от популацията.  Кметът на общината Калин Гелев съобщи: Не ме тормози повишаването на безработицата. Просто сезонните служащи нормално употребяват опцията, дадена в закона, да се записват в  зимния сезон, когато намалеят сезонните работи в строителството, в земеделието... В града работят две шивашки предприятия, съвременна печатница, завод за жерета, само че и при тях има дефицит на работна ръка. Управитилят на единия от шивашките цехове показа, че доста от съгражданите му работят в прилежащи обитаеми места, а мнозина други - без контракт.И по хотелите непрекъснато търсят камериерки, админи, механически личен състав. Желаещи обаче няма, защото, съгласно работодателите, младите не са удовлетворени от предлаганите срочни контракти и близки до минималните заплати. Част от младите просто не желаят да работят и се устоят от продажба на наследствените си парцели, изясни Гелев.
Безработицата обаче не тормози чак толкоз жителите на Сепарева Баня. Управителят на балнеосанаториума край града, в който работят 86 експерти и личен състав, Борислав Тасков:
При състояние че курортът се развие, както би трябвало да се развие занапред по-широки мащаби, и обхване повече клинични пътеки и се съчетае дружно с туризма, може да добие развитие
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР