Купуването на руски газ от Булгаргаз през търговци на газ

...
Купуването на руски газ от Булгаргаз през търговци на газ
Коментари Харесай

Шефът на “Булгаргаз“: Купуването на газ на по-високи цени е станало през месец май и след това

Купуването на съветски газ от " Булгаргаз " през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в идващите месеци след прекратяването на доставките от " Газпром ". Това удостовери в студиото на Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски.
Прочетете още
Той акцентира, че е удачно да се употребява вярната дефиниция - търговци на газ, а не медиатори. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната активност - да купуват газ, било от Русия, било полутечен газ и да го продават. " Булгаргаз " са заменили изчезналите количества.

" Ситуацията беше такава - от през днешния ден за на следващия ден се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дълготраен контракт с по-изгодни условия с такива с цени на настоящи пазари, цената е по-висока. Това е спешна обстановка, с която трябваше да се оправим ", сподели той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, защото се вижда утешение през последната седмица. " За страдание наклонността няма да е в трайно понижение, занапред ще има дефицит с идването на отоплителния сезон ", сподели той.

" Оттук насетне мъчно би бил решен казусът с газовите доставки. Единственото, което би трябвало да се прави, е да се ръководи вярно и уравновесено в идващите година-две, защото това са условия, които не зависят от България, процеси, които ще лишават време ", счита шефът на " Булгаргаз.

Топчийски удостовери, че за азерския газ не се заплаща на контрактувана цена, защото не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след стартирането на употреба на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е спомагателен, сподели той.

За 7-те танкера с полутечен газ сподели, че офертата е призната под изискване и крайната дата за завършване на контракта е 19 август. Не счита, че цената на американските компании е преференциална - тя е близка до пазарни цени.

" За нас приоритет номер 1 е съществуването на газ, цената в действителност е значима, само че остава на вторичен проект ", сподели Топчийски.

Той отхвърли " Булгаргаз " да е на загуба, а в противен случай - за последния регистриран интервал е на оперативна облага от 6.5 млн.

" Тези 500 млн, които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че към момента имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на сдружението е под въпрос. Основният дебитор е " Топлофикация- София " и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, с цел да имаме оборотни средства ", сподели Топчийски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР