Купувачите на видеокарти са изправени пред парадоксална ситуация: въпреки сезона

...
Купувачите на видеокарти са изправени пред парадоксална ситуация: въпреки сезона
Коментари Харесай

Nvidia GeForce RTX 4090 поскъпна с $200 и се превърна в дефицитна стока преди пускането на RTX 5090

Купувачите на видеокарти са изправени пред парадоксална обстановка: макар сезона на продажбите, цените на Nvidia GeForce RTX 4090 бързо се повишават, а запасите им понижават. Ако през юли целесъобразната цена на GeForce RTX 4090 беше $1599, то през октомври тя се увеличи до $1799 и доста модели просто изчезнаха от рафтовете. Това може да значи, че Nvidia е спряла да ги създава в подготовка за стартирането на серията RTX 50 (Blackwell), която ще бъде показана на CES 2025 през януари.

GeForce RTX 4090 към момента е най-мощната графична карта на пазара, само че времето ѝ последователно изтича. За двете години от нейните продажби цената не е намаляла, а в противен случай, усилва се, което беше изненада за мнозина. Това обаче е характерен сюжет за Nvidia: сходна обстановка се следи и при RTX 2080 Ti, RTX 3080, RTX 3090 и RTX 3090 Ti, като цените остават високи до стартирането на техните наследници.

Дефицитът на доставки на Nvidia GeForce RTX 4090 беше регистриран преди този момент в Германия, а в този момент се появи и в други страни по света. Това води до повишаване на цените освен за RTX 4090, само че и за RTX 4080 Super. Подобна обстановка се повтаря и във всяко потомство графични ускорители на Nvidia. През миналите години спомагателни фактори за недостига бяха пандемията и взривът на криптомайнинга, само че в този момент съществена роля за дефицита на видеокартите играе потреблението им за образование на AI.

2

Очаква се Nvidia да показа GeForce RTX 5090 и RTX 5080 през януари 2025 година Главният изпълнителен шеф на компанията, Дженсън Хуанг, ще бъде главен преподавател на CES 2025. Докато Nvidia от ден на ден се концентрира върху пространството с изкуствен интелект, новата серия Blackwell има какво да предложи както на геймърите, по този начин и на експертите в региона на изкуствения разсъдък.

Историята на предходните генерации видеокарти на Nvidia демонстрира, че не би трябвало да чакаме обилни отстъпки за моделите от предходната серия до стартирането на новите решения. Дори преди анонса на новите модели RTX 5090 и 5080, цените на RTX 4090 и 4080 остават високи. Очаква се цените за RTX 5090 да стартират от $1999, до момента в който RTX 5080 ще започва от $1199, само че е допустимо тези цифри да доближат надлежно $2499 и $1299. Тази ценова политика е типична за Nvidia, изключително в премиум продуктовия сегмент.

3

Пазарната капитализация на Nvidia доближи 3,25 трилиона $, което демонстрира нейния триумф на фона на възходящия интерес към AI. За разлика от взрива на криптовалутите, когато видеокартите се купуваха всеобщо за копаене, в този момент те са търсени в центровете за данни, работещи върху машинното образование и други изчислителни задания с изкуствен интелект. Това разрешава на Nvidia да поддържа търсенето на своите артикули и да цените допустимо най-високи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР