Ще има местен референдум, ако всички институции, ангажирани в този

...
Ще има местен референдум, ако всички институции, ангажирани в този
Коментари Харесай

Кметът на община Добричка и РИК спорят за референдум за изграждане на ветроенергийни паркове

Ще има локален референдум, в случай че всички институции, ангажирани в този развой, си изпълнят уговорките по Изборния кодекс и по всички закони, съобщи кметът на община Добричка Соня Георгиева на брифинг на Българска телеграфна агенция.

В началото на септември на извършено изключително съвещание на Общинския съвет на Община Добричка беше решено, ч е ще има референдум " за " или " срещу " създаване на ветроенергийни паркове в аграрни земи на територията на общината. Тогава от общо 21 съветници, които участваха, 11 гласоподаваха " за " референдум, трима - " срещу " и седем - " въздържали се ".

Освен това беше решено, че референдумът ще се организира на 27 октомври, когато са и изборите за парламент.

На днешния брифинг Георгиева изрази учудването си от изявлението на ръководителя на Районната изборна комисия (РИК) Цонка Велкова, че би трябвало   да бъдат прекратени всички дейности по производство на референдума.

Според Велкова референдумът би трябвало да бъде прекратен, тъй като едни и същи хора са назначени както за членове на СИК за парламентарния избор, по този начин и за членове на СИК за референдума. Освен това, продължи ръководителят на РИК, решението на Общината за референдум не е влезнало в действие, тъй като има висящо произвеждане заради обжалване от регионален шеф, което е известно и на ЦИК.

По думите на кмета на община Добричка за нея това е било доста учудващо и уточни, че " очевидно посредством медиите си споделяме ".

" В мен стои въпросът с какви пълномощия ръководителят на РИК има уговорката да разяснява влязлото в действие решение на Общинския съвет на Община Добричка и с какви пълномощия тя дава инструкции на общинската администрация да прекрати тези дейности ", запита Соня Георгиева.

Според нея ръководителят на РИК е цитирала единствено част от протоколното решение на ЦИК, като то е издадено след питане от страна на Община Добричка, след което са издадени инструкции.

По думите на Соня Георгиева в процеса на организация са извършени няколко срещи с екипа от общинската администрация, адвокати, заместник-кметове с членове на Районната изборната комисия, с цел да можем да организираме един спокоен избирателен ден . По време на тези срещи и извършените диалози Цонка Велкова е твърдяла, че членовете на секционните комисии и за народните представители, и за референдума, би трябвало да са едни и същи, само че във вчерашното си изявление е твърдяла нещо напълно друго.

Кметът удостовери, че в Община Добричка е получено писмо от ЦИК, копие от което е изпратено до РИК, ОИК и регионалния шеф. В него ЦИК указва, че за произвеждането на локален референдум съществена причина е съществуването на влезнало в действие решение на Общинския съвет на съответната община, да бъдат обезпечени пространства за разполагане на секционни изборни комисии (СИК) за референдума, по опция в същите здания, само че в разнообразни пространства от изборите за народни представители.

Георгиева акцентира, че Общината е подхванала всички нужни ограничения и през днешния ден ще издаде заповед, с която отчасти ще се промени първата издадена заповед за установяване на пространствата за работата на СИК - да бъдат обособени от изборите за народни представители.

От РИК обаче са отказали Общинската изборна комисия на Община Добричка да бъде ситуирана в настрана помещение в зала " Добротица " в Добрич, с цел да могат двете комисии да заседават редом. Мотивът за отхвърли на РИК е бил " да няма разбъркване на потоци ". От своя страна Община Доричка е наела друга зала - " Европа " - за референдума, с цел да няма напрежение и разсипничество, само че очевидно и това не е задоволително, акцентира Соня Георгиева, като се обърна и към всички политически сили, които имат представителства в Общинската изборна комисия (ОИК), да създадат всичко допустимо тя да влезе в своите пълномощия и функционалности.

Кметът посочи, че през днешния ден е крайният период, в който от Общинската изборна комисия би трябвало да излъчат собствен представител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР