Купчините боклук край контейнерите в Столипиново скоро може да започнат

...
Купчините боклук край контейнерите в Столипиново скоро може да започнат
Коментари Харесай

Защо Столипиново тъне в боклуци


Купчините отпадък край контейнерите в Столипиново скоро може да стартират да конкурират пловдивските тепета. Никой, естествено, не им се радва, само че решението на казуса наподобява повече от комплицирано.

Пловдив е чист град - за това се грижи общинската компания " Чистота ", в която работят към 650 души. В огромната си част те живеят в Столипиново. Когато тези хора, които по през целия ден събират отпадъци, метат улиците и се стараят градът да е привлекателен, се приберат от работа, те се връщат при боклуците. А боклуците по улиците от дълго време са се трансформирали в нежелана, само че натрапчива емблема на етническия квартал.
Редакцията предлага
Проблемът е от много време, дъвкан и предъвкван в сигнали, отчети, предизборни речи и медии. И си стои все еднакъв. През лятото съдружие " Жители на Столипиново " - будни жители, част от които живеят в чужбина, само че милеят за родния си квартал, провежда подписка до общината. В нея се упорства да се отделят средства, с цел да се реши този остарял проблем и се оферират разнообразни разновидности. Под настояванията са се подписали 600 души, подписката е импортирана в деловодството на четвърти януари. Официален отговор към този момент няма.

Защо в действителност боклуците са толкоз доста?

Простият отговор е, че хората няма къде да ги изхвърлят. Контейнерите сега са 65, популацията се движи сред 25 и 30 000 души. Преди доста години контейнерите са били задоволително, само че след това стартират да изчезват един по един. Местата, на които са били, стават нерегламентирани сметища. Навикът да се хвърля отпадък където падне, се затвърждава. Във високите блокове асансьорите не работят, респективно е още по-лесно да се изхвърля сметта през терасата. Това са забележимите фактори. Има и други, които можеш да откриеш, в случай че застанеш покрай някое от тези места и наблюдаваш известно време. Ще видиш кръговрата на боклука и ще си обясниш за какво се търкаля по земята. И за какво ще продължи да се търкаля, колкото и контейнери да бъдат поставени.

***

Първо идва стара достолепна жена, хвърля торбичката си в контейнера, изтръсква си ръцете и се прибира. Непосредствено след нея идва клошар, който бърка в контейнера, вади торбата, раздира я и рови в нея за нещо скъпо. След него идва на тичешком със остаряла детска количка, натоварена догоре и от горната страна, чьопчю.

Чьопчю се изхранва от боклуците, които събира от дребните улички и изхвърля другаде

Чьопчю е нещо като Юбер на общинската компания " Чистота " - частен боклукчия, който изнася против стотинки сметта от дребните тесни улички, в които няма контейнери. Това е бизнес за най-изпадналите. И тъй като контейнерите са малко и са на отдалечени места, бизнесът процъфтява. Чьопчюто мята торбите от детската количка където му падне край контейнерите. Но не и вътре, това е загуба на време. Само след десетина минути се връща отново претрупан и купчината пораства.

Впрочем чьопчюто с детската количка е на дъното на бизнеса. Над него е този, който тегли панер на колела, а най-отгоре е човек с каруца. Макар да са неразрешени в целия град, в това число в квартала, те си се движат. Никой от трите категории не си прави труда, а и не му е допустимо да изсипва съдържимото в резервоар - разтоварват по земята в близост.

След тях отново минава клошар, раздира торбите, прави от боклука още по- огромен отпадък, избира си това-онова - картони или нещо с метал и отпътува. Разделното събиране на боклука е реалност. В паузите на този кръговрат в боклука се врат улични кучета в търсене на храна. После всичко това се повтаря през пет минути до вечерта, до момента в който купчините отпадък край контейнерите стартират да конкурират пловдивските тепета.

***

Населението на Столипиново единствено дефинира казуса си с боклуците като най-сериозен. Има цяла редица огромни блокове - един от опитите по социалистическо време да се реши жилищният проблем, а и да се смесят хората, та да няма сегрегация. Сегрегацията от дълго време е реалност, а сред блоковете от време на време идва екскаватор, товари тонове отпадъци, изнася ги, само че те се натрупват още веднъж. Не е хубаво да се живее там на долните етажи. То и на горните не е, тъй като мазетата са цялостни с вода, а нагоре водата не се качва. Така че опитът за нищо не става, демонстрира времето. " Боклукблокове ", по този начин им викат локалните. И споделят, че там оправия няма. И може би в действителност е по този начин.

Има ли въпреки всичко метод да се реши казусът?

Хората от сдружението " Жители на Столипиново " избират да останат полуанонимни. Мехмед демонстрира чувала с отпадък в багажника на колата си: " Нося го, с цел да го хвърля като намеря резервоар ".

Мехмед си носи боклука в колата, до момента в който откри резервоар

Според Исмаил, който е със приблизително обучение, това е митинг. " Ядосани са, нямат работа, небогати са. Няма по какъв начин да хвърлят боклука си в центъра на Пловдив, с цел да го кажат. Затова го хвърлят тук по улиците ", изяснява той. " Образът на Столипиново в медиите е доста килнат, нормално се демонстрират единствено най-бедните и най-мръсните места. Не е тъкмо по този начин, доста хора от Столипиново към този момент са, може да се каже, междинна класа. Те пътуват в Европа, виждат по какъв начин е там, пробват се да пазят. Но има и една каста от най-бедни, необразовани и обезверени - за тях това е обикновено. Един да хвърли боклука си на земята където му падне, ще дойдат още двайсет и ще създадат същото. "

Това мислене мъчно ще се промени. Районната община упорства за още 100 контейнера. За видеонаблюдение на входно-изходните артерии. Към мрачната картина би трябвало да се прибави и фактът, че има компании, които пестят пари за регламентираните сметища и изсипват боклука си в Столипиново. Точно те ще бъдат изобличени с камерите. Сред концепциите на районния кмет Иван Стоянов, предходен началник на " Чистота ", е да възвърне практиката човек с лопата да стои до контейнерите и да прибира изхвърленото на открито, както и да респектира нарушителите. Но тази концепция надали ще се реализира.

Исмаил предлага своята формула, която е най- покрай разсъдъка: " Да се сложат контейнери на всички места, изключително пред магазините, да се изнася боклукът постоянно, а сред блоковете...там просто решение няма ".

Предупредителният надпис не е подложен от общината

Инициаторите на подписката си дават сметка какъв брой мъчно може да се промени мисленето, само че упорстват общината най-накрая да предприеме нещо. Защото боклуците са резултат от доста неща - индиферентност от страна на институциите, неприятни привички на популацията, беднотия. Нищо от това не се трансформира бързо. Но и постепенно не се трансформира. Затова Столипиново тъне в отпадъци.

На една стена на улица " Ландос " - най- огромната улица в квартала, се мъдри надпис: " Това не е място за отпадъци. Глоба 500 лева Община Пловдив ". Оказва се, че го е написал човек, който работи в чужбина. Общината и с него няма нищо общо.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Столипиново: къде стартират проблемите
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР