Кумранските ръкописи, или свитъците от Мъртво море, са една от

...
Кумранските ръкописи, или свитъците от Мъртво море, са една от
Коментари Харесай

Разгадайте тайната на свитъците от Мъртво море

Кумранските ръкописи, или свитъците от Мъртво море, са една от най-важните находки за цялата история на археологията. Първите манускрипти са открити инцидентно от овчари в една от Кумранските пещери още през 1946 година и от този момент античните свитъци не дават покой на учените – освен на археолози или откриватели на Библията (една трета от текстовете са библейски), само че и на строго механически експерти.

Достатъчно е да си спомним историята на Медния свитък – през 50-те години, заради неналичието на други технологии, нежните листове от мед били разрязани на части от особено основано устройство – толкоз огромно било желанието на учените да обхванат в тайната на античните текстове.

Основният материал на Кумранските ръкописи е пергамент и по-рядко – папирус. За две хилядолетия доста свитъци са се разпаднали на дребни фрагменти. 70 години откриватели от разнообразни области на науката работят над възобновяване и съединяването на дребните елементи от гигантската „ главоблъсканица “. Досега учените са работили ръчно, което отнемало необикновено доста време и сили, също така в процеса имало риск да се увредят нежните фрагменти.

Съвременното развиване на технологиите разрешава освен да се изследват Кумранските свитъци без физически контакт, само че и да се притегли към проучването груповият разсъдък – специалисти от целия свят могат да се занимават с разшифроването на текстовете на всички места и когато пожелаят, безусловно без да се отделят от своя компютър.

Съобщението за идния старт на подобен огромен план се пови на уеб страницата на външното министерство на Израел. За реализирането на плана са заделени 1,6 милиона евро от Немско-израелския проучвателен фонд (Deutsch-Israelische-Projektförderung, или DIP).

Специалисти от три университета – Хайфа, Тел Авив и Гьотинген – с поддръжката на Израелското ръководство по антиките ще основат неповторима база на изображенията и не по-малко неповторим програмен продукт, които нямат аналог в света. Тъй като и самите Кумрански ръкописи на неповторими.

Пнина Шор (Pnina Shor), началник на плана „ Свитъците на Мъртво море “ при Израелското ръководство на антиките, споделя пред Daily Mail: „ До момента сме цифровизирали съвсем 16 000 фрагмента от ръкописи с използването на технологии за многозонално снимане. Останали са още няколко хиляди.

Най-големите свитъци доближават 11 метра дължина, а размерът на най-малките фрагменти не надвишава няколко милиметра. Но точно тези дребни елементи от текста може да се окажат най-важните, защото се отнасят към ръкописите, чиито наличие към момента не е известно. Нашите учени създават специфичен програмен продукт за компютърното сливане на такива фрагменти. Този „ пъзел “ е най-сложният в света. “

 Работата с фрагменти от свитъците от Мъртво море. © Israel Antiquities Authority Работата с фрагменти от свитъците от Мъртво море. © Israel Antiquities Authority

Сега работата с фрагментите ще стане по-лесна и бърза. Новата стратегия ще търси връзка сред частите от ръкописа и ще предлага разновидности за съединяване. Последната дума ще остане за индивида или по-точно – за груповия разсъдък: основен резултат от плана ще стане „ качественото и комфортно за потребление виртуално работно пространство, където учените от всяка точка по света ще могат да работят дружно и по едно и също време, както и новата платформа за обява на резултатите от разшифровката на свитъците от Мъртво море “, оповестява уеб сайтът на външното министерство на Израел.

Инициаторите на плана назовават своето създание „ динамична изследователска среда “. За основаването на такава среда са обединени двата най-големи научни ресурса по Кумранските ръкописи – планът „ Кумрански речник “ (Qumran-Wörterbuch) на Гьотинген и базата данни на виртуалната библиотека „ Свитъците на Мъртво море “, която носи името на Леон Леви.

В помощ на откривателите ще бъдат основани профилирани работни принадлежности – да вземем за пример инструмент за палеографичен разбор, който ще разреши да се съпоставят графичните форми и пропорции на буквите и знаците, а също инструмент за синхронизация „ текст–изображение “ за преход сред базите данни.

Изследователите на ръкописите ще получат достъп до истинския текст на свитъка, неговия най-нов превод, изображение с висока резолюция, публикации и по този начин нататък. Резултатите от работата на учените ще се разгласяват на уеб страницата на виртуалната библиотека „ Свитъците на Мъртво море “.

„ За първи път получаваме опция да четем древноеврейския език по този начин, както е бил записан преди две хиляди години “, споделя за плана починалият към този момент Шука Дорфман (Shuka Dorfmann), общоприет шеф на Израелското ръководство по антиките.

Интерес имат и представителите на християнската традиция – огромна част от Кумранските свитъци е основана в интервала от III в. пр.н.е. до I в. от н.е., затова няколко генерации писци са били съвременници на Исус Христос и очевидци на зараждането на християнството.

А някои ръкописи, основани преди признатата дата за рождението на Христос, съдържат пророчества за наближаващ завършек на света и появяването на държател от Витлеем – да вземем за пример Книгата на Малките пророци, чийто гръцки превод е открит в Пещерата на ужаса в каньона Хевер.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР