Културните и развлекателни мероприятия да могат да се посещават от

...
Културните и развлекателни мероприятия да могат да се посещават от
Коментари Харесай

Ваксинираните ще ходят на театър дори и при скок на заразените

Културните и развлекателни мероприятия да могат да се посещават от имунизирани против COVID-19 жители, даже при утежняване на противоепидемичната конюнктура в страната. Около това мнение са се обединили министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, заместник-министрите на културата проф. доктор Борислава Танева и Весела Кондакова и представители на театралното и театрално изкуство, които през вчерашния ден имаха взаимна среща в министерството на опазването на здравето. На нея са участвали още Асен Асенов, шеф на Фондация „ Едно за просвета и изкуство “ и Мира Сталева, изпълнителен шеф на „ София филм фест “.

Всички са били единомислещи, че казусът с пандемията е извънредно сериозен и ще се търси най-работещото и най-балансирано решение от една страна изкуството да не пострада, а от друга – да не се стига до препълване на лечебните заведения, показват от Министерство на здравеопазването.

Не е ясно какво тъкмо са имали поради участниците във вчерашната среща в Министерство на здравеопазването под  " утежняване на противоепидемичната конюнктура " - дали това значи нализане на страната в оранжевата, алената или тъмна алената зона, т.е. дали за културните прояви ще се направи изключение от проекта на здравния министър.

Министър Кацаров е обяснил какви са заложените в Националния проект за справяне с пандемията ограничения при прекосяване от една цветова зона в друга. Припомняме, че съгласно него, когато региона или страната е в зелена зона, културните и развлекателни мероприятия се позволяват при потребление на не повече от 50% от потенциала на пространствата и при обезпечаване на отдалеченост от 1.5 сред хората. При нахлуване в оранжевата зона (от 100 до 200 заболели на 100 хиляди население или от 2500 до 6 хиляди настанени в болница) фестивали, кина, театри, циркови представления, театрални прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, креативното и музикалното изкуство могат да се организират при потребление на 30% от потенциала им. При алената зона (от 200 до 500 инфектирани на 100 хиляди население или от 6 хиляди до 9 хиляди настанени в болница) е планувано те да бъдат затворени, но с изключения, които " могат да се стимулират и управляват ". Твърде евентуално е точно тук, в тази догадка, някои театри, концерти и др. да бъдат оставени да работят, в случай че личният състав и посетителите им са имунизирани. При мрачно алена зона възбраната за сходни прояви е експлицитна, без никакви условия.

В рамките на срещата през вчерашния ден е станало ясно още, че Министерството на здравеопазването взаимно с Министерството на културата ще провеждат акция под надпис: „ Подкрепи българската просвета, постави си ваксина ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР