Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени

...
Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени
Коментари Харесай

Културата на бързи обороти – 22-30 май

„ Културата на бързи обороти “ предлага преглед на културните събития, показани в ефира на стратегия „ Христо Ботев “ за седмицата 22-30 май. Това са някои от акцентите в предаването от 23 май:

На 22 май с церемониален концерт по случай стогодишнината на Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в зала България бе намерено 52-рото издание на Международния фестивал „ Софийски музикални седмици “. Фестивалът продължава до първи юли с над 50 прояви и повече от 400 участници от 13 страни.

В неделя бяха връчени премиите на 43-тия Национален студентски книжовен конкурс „ Боян Пенев “ в Шумен. Гергана Ивайлова Гълъбова от Софийския университет " Свети Климент Охридски " заслужи огромната премия в състезанието, проведен от Шуменския университет – издаване на книга от Университетското издателство " Епископ Константин Преславски ".

На 24 май в предаването „ Познати и непознати “ бяха оповестени резултатите от XII лиричен конкурс за хора с повредено зрение „ Зрящи сърца “ под надпис “Най-хубавото се вижда единствено със сърцето “.

Фондация „ Академия Аскеер “ връчи за 30-и път своите награди за достижения в театралното изкуство през миналия сезон. В категорията „ Режисура “ тази година статуетката, направена от Георги Чапкънов, получи режисьорът Стоян Радев. Наградата му беше присъдена за спектаклите „ Кой се бои от Вирджиния Улф “ от Едуард Олби в Малък градски спектакъл „ Зад канала “ и „ Плач на ангел “ от Стефан Цанев в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Още през 2019 година дебютният документален филм на журналиста Емил Спахийски „ Икар от Кочериново “ е отличен с премията " Златен ритон ". Едва в този момент, на 26 май, филмът бе показан премиерно в Дома на киното в София. Филмът споделя историята на изобретателя Николай Поповски и ще има прожекции в кина и в Пловдив, и във Варна.

Music Daze e името на фестивала за музика и танци, който ще се организира на 11,12 и 13 юни на хълма Бунарджика в Пловдив. Това го прави първия за 2021 година летен фестивал.

Мотото на тазгодишния Пролетен панаир на книгата е „ Девет % Данък добавена стойност върху книгите за по-четяща и по-образована нация “. Форумът ще се организира пред НДК сред 31 май и 6 юни.

Подробности по тези тематики и още културни вести чуйте в предаването от 30 май.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР