Кулинарният туризъм е изключително популярен в световен мащаб, а в

...
Кулинарният туризъм е изключително популярен в световен мащаб, а в
Коментари Харесай

10 изкушения от световната кухня, които можете да опитате в Банско

Кулинарният туризъм е извънредно известен в международен мащаб, а в последните години набира сили и у нас. Днес ще се разходим до Банско и ще погледнем в менютата на заведенията за хранене там.

Освен локалните специалитети, типични за района, в Банско ще откриете и специалитети от всевъзможни краища на света.

Тук ще надникнем в две от две от най-популярните от тях – италианската и швейцарската. Ето 10 изкушения от международната кухня, които можете да опитате в Банско.

Салатите от Италия

Капрезе е може би най-популярната италианска салата. Приготвя се със зрели домати, нарязани на дебели дискове, редувани с сходни по величина слайсове моцарела. Овкусява се със сол, пипер и студено пресован зехтин. Традиционните подправки за тази салата са риган и босилек. По предпочитание можем да подсилим усета с няколко лъжици песто дженовезе.

В други салати италианските готвачи комбинират зеленчуци със специфични дресинги и разнообразни типове сирена, семена и ядки. В крайбрежните райони постоянно в салатите, както и в главните ястия, участват риба и морски деликатеси.

и от Швейцария

Характерно за салатите в алпийските региони е, че постоянно се поставят и листа от манголд, типична селскостопанска просвета по тези земи. Любимата ни швейцарска салата савой се подготвя с варено яйце, разнообразни сирена и даже късчета бекон. Тя е същински деликатес.

Паста

Пастата е типичната храна, с която Италия е позната по целия свят. В Италия пастата най-често се подготвя на ръка и по тази причина усетът ѝ е неповторимо добър.

Въпреки че пастата си остава запазена марка на италианската кухня, а швейцарците също я обожават.

 10 изкушения от международната кухня, които можете да опитате в Банско

Пица

Пицата е още едно нещо, което свързваме с Италия. Иска се същинско майсторство, с цел да се подготви идеалният блат за пица – не прекомерно пълен и хрупкав по краищата. Плънката може да съдържа разнообразни салами, италиански сирена, зехтин, маслини, зеленчуци и превъзходни сосове.

Месни ястия

Тези от вас, които обичат да си похапват месо, могат да се отдадат на изкушението с телешки рибай стек. За приготвянето му се изисква внимание и майсторство на същински началник готвач. А за какво не блек ангъс карпачо? Това е същинско премеждие за сетивата.

Фондю и рьощи

Класическите предписания за фондю идват от живописните алпийски райони и се подготвят с първокачествени виновност от локалните производители. Ако сте решили да се спрете на безмесно ядене, можете да заложите на швейцарско фондю с достоверни сирена.

Друго ядене от Швейцария, което постоянно се подготвя, паралелно с фондю, това е раклет и съставлява нещо като сирене на грил.

Друг вид за вегетарианско прелъщение от алпийската кухня е картофеното рьощи. Произхожда от кантона Берн, първоначално то се е възприемало измежду локалните поданици като ядене за закуска. След като става известно в цяла Швейцария и оттатък границите на страната, към този момент рьощи е уместно ястие за всеки миг от деня.

Италиански безмесни ястия

Ако към момента не сте опитвали полента, би трябвало обезателно да поправите тази неточност. Ястието е сходно на нашенския качамак. Рецептата за него е пристигнала в Италия от американските земи. Отначало тя е възприемана като селска храна поради наличната цена на главния артикул за нейното подготвяне – царевичното брашно.

След известно време даже изтъкнатите заведения за хранене стартират да я оферират като част от менюто си. Предимството на полентата е, че тя не съдържа безусловно никакъв глутен и може да бъде идеална за хора, които се пробват да съблюдават хранителен режим.

 10 изкушения от международната кухня, които можете да опитате в Банско

Нещо за десерт

Ако сте в въодушевление за нещо сладичко, поглезете се с плодово сорбе или домакински италиански сладолед.

Швейцарците пък са измислили един от най-романтичните десерти – шоколадово фондю. Кулинарните секрети от Алпите ще ви изненадат и с кроканов сладкиш и плодови тартове.

Питие след вечеря

Както в Италия, по този начин и в Швейцария хората обичат да си пийват по едно пиво за разкарване след вечеря – по този начин наречения дижестив. Обикновено това са питиета с висока алкохолност и леко горчив усет.

Днес можете да опитате усета на далечни страни, без да излизате от границите на страната ни. Ако се чудите къде да хапнем в Банско, може да разгледате другите заведения за хранене в града съгласно вашият усет.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР