Кухненската печка, често наричана просто печка или готварска печка, е

...
Кухненската печка, често наричана просто печка или готварска печка, е
Коментари Харесай

История на готварската печка

Кухненската печка, постоянно наричана просто печка или готварска печка, е кухненски апарат, предопределен за подготвяне на храна. Печките в кухнята разчитат на директна топлота за процеса на готвене и могат да съдържат и фурна, употребена за печене. Готварските печки се загряват посредством изгаряне на дърва или въглен; " газови печки " се нагряват с газ; и " електрически печки " с електричество.

Печката е най-употребяваният домашен апарат от дълбока античност. Ранните глинени печки, които затварят огъня изцяло, са били известни още по времето на китайската династия Цин (221 година пр.н.е.-206/207 година прочие Хр.) и сходен дизайн, прочут като камадо (か ま ど), се появява в интервала Кофун (3-ти и 6-ти век) в Япония. Тези печки биват зареждани с дърва или въглен през дупка начело. Китай, Корея и Япония откриват закритите печки доста по-рано от западните цивилизации.

Преди 18-ти век в Европа хората са готвили на открити огнища, заредени с дърва. През Средновековието се появяват огнища с висока талия и първите комини, тъй че готвачите към този момент не би трябвало да коленичат или да седят, с цел да се хранят или да готвят. Готвенето се правило основно в котли, висящи над огъня. Топлината се контролира посредством слагане на котела по-високо или по-ниско от огъня.

Отворените огнища и пещи имали три съществени минуса, които породили еволюционна поредност от усъвършенствания от 16 век нататък: това било рисково, предизвиквали доста пушек и топлинната успеваемост била слаба. Направени са опити за затварянето на огъня, с цел да се употребява по-добре топлината, която се генерира, и по този метод да се понижи потреблението на дървесина. Ранен етап били печки, наподобяващи камина: огънят бива затворен от три страни с тухлени стени и затрупан с желязна плоча. Тази техника също е предизвикала смяна в кухненските съдове, употребявани за готвене, защото вместо котлите се изискват плоски съдове.

 История на готварската печка

Първият дизайн, който напълно затваря огъня, е печката от 1735 Castrol, издигната от френския проектант François de Cuvilliés. Тази печка е зидана структура с няколко дупки, покрити с перфорирани стоманени плочи. Близо до края на XVIII век, дизайнът е модернизиран и се усъвършенства топлинната успеваемост още повече.

Значително усъвършенстване в технологията на горивата идва с появяването на газ. Първите газови печки са създадени още през 1820-те, само че те остават изолирани опити. Джеймс Шарп е патентовал газовата печка в Нортхемптън, Англия през 1826 година и открива фабрика за печки на газ през 1836 година Изобретението му е пуснато в продажба от компанията Smith & Philips през 1828 година

След като електрическата енергия бива необятно и стопански налична, електрическите печки стават известна опция на уредите за изгаряне на гориво. Едно от първите такива устройства е патентовано от канадския откривател Томас Ахеарн през 1892 година Електрическата печка е показана на панаира в Чикаго през 1893 година, където е показана електрифицирана съвременна кухня.

За разлика от газовата печка, първоначално електрическата печка е била мудна, това частично се дължало на непознатите технологии и нуждата градовете да бъдат електрифицирани. Ранните електрически печки не са били приемливи заради цената на електрическата енергия (в съпоставяне с дървесината, въглищата или градския газ), лимитираната мощ на електроснабдителната компания, неприятното контролиране на температурата и късия живот на отоплителните детайли.

 История на готварската печка

Газовата печка от висок клас, наречена " печка " AGA, е изобретена през 1922 година от шведския притежател на Нобелова премия Густаф Дален. Густаф Дален е изгубил зрението си при детонация, до момента в който развива по-ранното си откритие - шуплест субстрат за предпазване на газове - Агамасан. Принуден да остане вкъщи, Дален разкрил, че брачната половинка му е изтощена от готвенето. Въпреки че е кьорав, той се стреми да създаде нова печка, която е в положение да предлага разнородни кулинарни техники и лесна за потребление.

Приемайки правилото за предпазване на топлината, той комбинира един източник на топлота, две огромни котлона и две фурни в една единица: АГА готварска печка. Печката е въведена в Англия през 1929 г.

Микровълновата печка е създадена през 40-те години на предишния век и употребява микровълнова радиация за непосредствено загряване на водата, арестувана в храната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР