Кучетата обичат да бъдат обгрижвани. И това не се свежда

...
Кучетата обичат да бъдат обгрижвани. И това не се свежда
Коментари Харесай

Масаж на кучето - как и защо се прави

Кучетата обичат да бъдат обгрижвани. И това не се свежда единствено до почерпка с в допълнение лакомство или да пазаруването на още една, не доста забавна играчка за домашния ви любим. Масажът на кучето е добър метод да покажете на кучето си любовта си и да прекарате качествено време дружно.

Защо да извършите масаж на кучето си?

Лечебният масаж може да бъде постановен от ветеринарен доктор като възстановителна процедура след пострадвания - фрактури и раздрани връзки, както и за възстановяване на положението при парализа на крайниците, при храносмилателни проблеми и профилактика на някои болести. В този случай е по-добре да се доверите на експерт, който ще направи всичко вярно или ще ви научи по какъв начин да масажирате любимеца, с цел да не влошите здравословните му проблеми.

Можете сами да извършите по този начин наречения общ масаж на кучето, който на първо място оказва помощ на домашния любим да преодолее отмалялост или напрежение, да се отпусне и успокои. За стопанина на кучето това е прелестно време, прекарано с домашния любим. Освен това е и опция да изследва добре тялото на кучето и да открие промени - порязвания, плешиви петна, неравности. След разходка
Всичко за Вашата сватба
в студа, масажът ще помогне за стопляне, а преди подготовка ще загрее мускулите. Освен това, в случай че кучето е изтощено от физическо натоварване, масажът ще отпусне тялото, ще облекчи мускулната болежка. Не се нуждаете от специфични познания и умения, с цел да масажирате вашия домакински любим, само че е значимо да действате деликатно и нежно, наблюдавайки реакцията на кучето.

Кога не би трябвало да вършиме масаж на кучето си?

Масажът не е подобаващ за всички домашни любимци. На първо място, противопоказанията са свързани със здравословното положение. По-добре е да отложите процедурата, в случай че има:

- травма;

- болежка при палето;

- нараснала температура;

- апатия;

- загуба на вкус при кучето;

- кучешки кожни проблеми.

 Куче

Масажът може да не е подобаващ за крепко куче. Например, даден домакински любим не обича да бъде докосван по лапите или по гърба по гръбначния дирек. Кучето може да изпита стрес при допиране и хапане заради отрицателни прекарвания в предишното. По време на първата сесия деликатно наблюдавайте реакцията му. Ако кучето ръмжи, скимти, пробва се да се отскубне или даже да избяга, или вършиме нещо неправилно, или домашният любим просто не харесва масажа. Струва си да се вслушате в " мнението " на кучето.

Как вярно да вършиме масаж на кучето си?

За да започнете, изберете уместно място. Това би трябвало да бъде насаме безшумно кътче, в което кучето да може да се разтегне в целия си растеж. Постелете меко, дебело одеяло или постеля. Седнете на ръба, извикайте кучето и му предложете да легне. Когато домашният любим се настани на една страна и е подготвен да поддържа връзка, можете да започнете. По-добре е да вършиме масаж на кучето след разходка и 15-30 минути след хранене.

Кои елементи на кучето да масажираме?

- Поглаждане от главата до опашката. Просто прокарайте ръката си по гърба, с цел да успокоите кучето и да го настроите за тактилна връзка.

- Масажиране на гърба. Когато кучето е отпуснато, прокарайте пръсти от раменете до основата на опашката, като вършиме кръгови придвижвания (като рисувате пружина върху гърба на кучето). Движете се деликатно по гръбнака, не натискайте прешлените. На връщане от опашката към главата леко прищипете кожата по гръбнака с палец и показалец. Не дърпайте кожата прекомерно мощно - просто повдигнете кожата малко.

- Сакрум масаж. Отново слезте надолу с пръсти по гърба и се задържайте върху сакрума - мястото в основата на задните крайници. Разтворете дланта си, натиснете леко и правете кръгови придвижвания.

 Как да масажираме кучето

- Масажиране на лапи. Започнете от задните, като преместите ръката си от сакрума. Преместете се от основата към краищата. Масажирайте по същия метод, както гърба с кръгови придвижвания. Преминете през пръстите, изправете, огънете, леко завъртете. Когато приключите със задните крайници, погладете корема (ако кучето позволява) и преминете към предните.

- Масаж на главата. Това е най-чувствителната част от тялото. Хванете ушите с длани и постепенно въртете напред-назад. След това масажирайте всяко ухо с палец и показалец, движейки се от основата към върха. Прокарайте пръсти по бузите, масажирайте с палци в основата на ушите в горната част на главата, погладете под брадичката.

- Галене. Завършете масажа с това, с което сте почнали: погладете кучето с дланта си по гърба.

Можете също по този начин да включите масаж на опашката, в случай че кучето ви разрешава да докосвате тази част от тялото. Трябва да се работи деликатно, никога да не се дърпа или огъва. Стиснете я сред пръстите си и се движете с кръгови придвижвания от основата към върха.

Говорете с гальовен глас с вашия домакински любим и променете тактиката, в случай че видите, че кучето не харесва нещо. Можете също да включите детайли, които съответен домакински любим харесва, като чесане по корема или глезене по лицето. Четка-гребен със заоблени зъби ще ви помогне да разнообразите масажа на кучето.

Вижте също:

- Как да галим кучето;

- Как да играем с кучето;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg