Кученцата притежават потенциала да носят огромна полза на собствениците си

...
Кученцата притежават потенциала да носят огромна полза на собствениците си
Коментари Харесай

6 съвета за отглеждане на новороденото кученце според науката

Кученцата имат капацитета да носят голяма изгода на притежателите си и могат да бъдат същинска разтуха в сложни времена като сегашния локдаун. Но грижата за мъничето може да бъде и предизвикателство. Докато един от четирима купувачи по време на пандемията признава, че си е взел кученце вследствие на импулсивно решение, то останалите са го създали с ясното схващане, че поемат отговорност за бъдещето на четириногото.

Успехът на дълготрайните връзки куче-стопанин зависи от построяването на добра основа. По-долу са изброени 6 неща, които всеки притежател на малко кученце е задължен да знае, с цел да се грижи вярно за новия си най-хубав другар.

1. Движение

Докато мнозина притежатели си показват по какъв начин ще подхващат дълги сантиментални разходки с пухкавото си топче, истината е, че палетата, изключително ерите породи,  не бива да се движат доста. Кученцата пращят от сила, само че техните кости и стави са меки и неукрепнали и елементарно може да се повредят. Прекаленото придвижване е съвсем толкоз нездравословно колкото и неналичието му. Ако кученцето е свръхактивно на такава ранна възраст, допустимо е да се стигне до здравни проблеми, като тазобедрена дисплазия, дисторция на растежа и двигателни нарушавания. Няма прецизен отговор на въпроса какво е оптималното време, за което палетата да бъдат извеждани на разходка. Основното предписание гласи по пет минути на месец възраст, два пъти на ден. По тази логичност едно 16-седмично кученце се нуждае единствено от 40 минути придвижване.

2. Ваксинации

Едно от най-важните неща, които като новоизлюпен притежател би трябвало да извършите през първите седмици от живота на кученцето си, е да го ваксинирате. Ваксинациите защищават кучето от най-различни евентуално рискови патогени, измежду които парвовирус, заразен трахеобронхит (кучешка кашлица), хепатит и лептоспироза. Обикновено палетата получават първия набор ваксини сред осмата и десетата си седмица, а идващия – 2-3 седмици по-късно. Не се предлага кученцата да влизат в контакт с неимунизирани кучета, до момента в който не са изцяло защитени; по тази причина разходките в парка са неразрешени. Все отново може да се разхождат в квартала, с цел да се улесни социализацията им.

3. Социализация

Има голям брой значими стадии в развиването на кучетата, един от които е социализацията. Това би трябвало да стане сред 3-ата и 16-ата седмица от живота на палето. През този относително къс интервал е наложително кученцата да се срещнат с допустимо максимален брой хора, животни и обстановки. Ако пропуснете да социализирате любимеца си, това може да даде отражение върху по-нататъшния му живот, изразяващо се в мощен боязън от тези тласъци, а в някои случаи и в съществени поведенчески проблеми. Кучета, на които е бил отказван контакт с деца, може по-късно да проявят свръхреакции в тяхно наличие, да се хвърлят върху им и даже да се пробват да ги хапят. Излишно е да подчертаваме какъв брой значимо е да излагате кученцата на колкото може повече гледки, звуци и миризми. По този метод ще ги научите да се оправят по-лесно с живота.

Очаквайте останалите 3 значими съвета по-късно денем.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР