За да получи компенсация или обезщетение за отменен полет, потребителят

...
За да получи компенсация или обезщетение за отменен полет, потребителят
Коментари Харесай

Соня Спасова: Потребителят трябва да бъде проактивен при отменен полет

За да получи отплата или обезщетение за анулиран полет, потребителят би трябвало да бъде самодеен. Това значи, че би трябвало самичък да си го потърси, то не е обезпечено. Това сподели шефът на Европейския потребителски център Соня Спасова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " “.

Ако отидем на летището и се окаже, че полетът ни е анулиран за идващ ден, имаме някои съществени права: да ни бъдат върнати парите, да ни предложат допустимо най-бързо премаршрутиране, т.е. различен полет със същата самолетна компания или с неин сътрудник, или да ни предложат да пътуваме след известно време до същата дестинация. " В случай че изберем премаршрутиране с различен полет, във времето за изчакване самолетната компания е длъжна да ни обезпечи грижи. Те се показват в това да ни бъдат предоставени храна и питиета, в случай че се наложи – настаняване в хотел, превоз от летището до хотела и назад и вероятно две безвъзмездни телефонни позвънявания. Ако компанията не може да обезпечи това или няма представител, можем сами да си осигурим хотела и храната, като запазим касовите бележки и в следствие претендираме за възобновяване на сумата от страна на компанията “, изясни Соня Спасова.

Ако полетът е анулиран в последния миг, имаме право и на финансова отплата, в случай че повода за анулацията на полета е под контрола на самолетната компания. " Ако да вземем за пример има снеговалеж през зимата, стихия през лятото или стачка на летището, което е отвън контрола на самолетната компания, тогава тя не е задължена да ни заплати отплата “, разясни шефът на Европейския потребителски център.

Тези права на пътуващия са обезпечени, когато полетът излетява от страна членка на Европейския съюз и когато се извършва от самолетна компания, записана в страна от Европейския съюз, без значение от кое място излетява, посочи Соня Спасова.

За да получи отплата, потребителят би трябвало да подаде недоволство на уеб страницата на самолетната компания. " Обикновено става дума за формуляр, който се попълня извънредно елементарно и бързо. След като се изчака няколко седмици и няма отговор, може да се обърне към нас. Нашата помощ е безвъзмездна. Ние ще се свържем със съответната самолетна компания и ще желаяме отплата. Обезщетението за породени неудобства, забавяне или анулиран полет зависи от дължината на маршрута. Ако става въпрос за най-масовите полети в Европейския съюз или в Европа – до 1500 км, компенсацията е от 250 евро. Ако става въпрос за по-дълго дистанции – сред 1500 и 3500 км, става въпрос за 400 евро отплата “, изясни Спасова.

В случай на загубен или развален багаж, още на летището би трябвало да бъде запълнен протокол. " Можем да намерим този протокол на гише " Загубен багаж “. Там се разказва какво съставлява нашият куфар, цветът му, по кое време сме го закупили. Нашата процедура демонстрира, че в границите на деня или на идващия ден багажът идва. За времето на изчакване имаме правото да си закупим артикули от първа нужда – козметика и долни дрехи, и с касовата записка по-късно претендираме самолетната компания да ни възвърне разноските. Ако не дойде същия ден, в границите на няколко дни би трябвало да попълним нов формуляр на уеб страницата на самолетната компания. Това би трябвало да стане най-много до седмия ден от кацането на съответното летище. Ако куфарът не бъде открит до 21-вия ден, би трябвало да желаяме отплата от самолетната компания за изгубения ни багаж. Според Монреалската спогодба имаме право на до 1600 евро, като тази оптималната сума се изплаща рядко. Ако не можем да се оправим сами, Европейският потребителски център е отсреща “, съобщи Соня Спасова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР