Кубински предприемачи и хора на изкуството приветстваха правителствени решения, с

...
Кубински предприемачи и хора на изкуството приветстваха правителствени решения, с
Коментари Харесай

Светлина за частния бизнес в Куба

Кубински бизнесмени и хора на изкуството приветстваха държавни решения, с които се смекчават редица ограничавания пред частния бизнес и свободата на изложение на артистите. Много рецензии имаше против закон, който би дал на държавни инспектори правото да закриват изложения или представления. Освен това отпадат текстове, ограничаващи частната активност.

Три месеца след идването на власт на президента Мигел Диас-Канел - първият човек от 1959 година насам отвън семейството Кастро, който управлява страната, бяха обнародвани нови закони. Те трябваше да влязат в действие при започване на декември, само че държавното управление направи крачка обратно.

Бяха анулирани редица текстове на закони. Като да вземем за пример този, който лимитира даването на един лиценз за активност единствено на един човек и едно заведение. Няма да влезе в действие и ограничаването за 50 стола и затова за 50 куверта на ресторант.
Денис Бланко, чиновник в ресторант: Има доста нервни хора, а преди имаше и много безработни. Хората не смееха да изискат лицензи, тъй като се опасяваха от измененията в разпоредбите. Но в този момент новите ограничения са положителни за частния бизнес.
Новите закони включваха и задължението всеки бизнесмен да има банкова сметка, само че това състояние в последна сметка отпадна като се изключи някои характерни действия.
Освалдо Пердомо, водач на такси: Хубавото е, че има повече организация. Лошото - че те ни оферират прекомерно малко. Трябват доста документи.
Отменените текстове бяха избрани от бизнесмените и икономистите в Куба като риск да се спре развиването на частния бизнес.
Карлос Алсугарей, някогашен кубински посланик: Мисля, че здравият разсъдък надви. Ако бяха оставили тези правила, щеше да се сътвори напрежение и да има отрицателно отражение върху стопанската система.
Статистиката сочи, че броят на заетите в частния бранш в Куба е повишен от 157 000 през 2010 година на 588 000 в края на октомври тази година. А това съставлява 13% от трудоспособното население на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР